Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan inte bara döda en näring utan att bry sig”. Här berättar Lars Paulsson, ordförande för Vessige biogas om hur domen slår mot de som producerar och tankar biogas. Foto: Anton Johansson/SVT

Plötslig skattesmäll för biogas – producenten: ”Känns som ett slag i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan andades Lars Paulsson i Långås, Falkenberg, optimism. Biogasen var på framfart och produktionen var ekonomiskt gynnsam. Nu har EU lagt krokben för branschen tycker han, efter att Sveriges skattebefrielse för biogasen upphävts.

Svenska biogasaktörer blev 2020 beviljade en förlängning av skattelättnaderna i tio år framåt av EU-kommissionen. Detta överklagades av det tyska biogasföretaget Landwärme som menade att skattebefrielsen för svenska företag skapade en ojämlik konkurrenssituation.

EU-domstolen gav Landwärme rätt, vilket innebär att priset på biogasen nu höjs.

– Politiken har varit handlingsförlamad, säger Lars Paulsson, ordförande för Vessige biogas.

I klippet berättar Lars Paulsson hur de slopade skattelättnaderna slår mot den halländska biogasproducenten.

Regeringen har skickat brev till EU-kommissionen

När domen meddelades valde varken regeringen eller EU-kommissionen att överklaga domen. Nu har istället regeringen skickat ett brev till kommissionen, undertecknat finansminister Elisabeth Svantesson och energi- och näringsminister, Ebba Busch.

Men regeringen har bedömt möjligheterna som ytterst begränsade att få till ett ändrat domslut genom att överklaga domen.

– Därför kommer regeringen att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt, säger finansminister, Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

SVT söker finansministern för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.