Louise Pilskog jobbar natt inom hemtjänsten i Onsala. Hon passerade kyrkogården fem-sex gånger mellan larmen från vårdtagarna.
– Det var fullt med ungdomar inne på kyrkogården. Minst tjugo stycken i olika åldrar som stod och spelade, säger hon.
Hon körde runt i området fram tills klockan var kvart över ett på natten.
– Folk stod kvar innanför muren. Det är otroligt repektlöst mot dem som har anhöriga som ligger där. Med tanke på hur liten yta där finns så stod de säkert på gravstenar, säger Louise Stenskog.
Alex Wiktorsson berättar för tidningen GP, som var först med att rapportera om händelsen, att folk satt på gravstenar och sprang och cyklade inne på kyrkogården i Onsala när hon var var ute och tog en kvällspromenad.
– Det var några som kom på moppar. De kom med stora kakpaket som de öppnade och åt och så la de bara skräpet på muren. Det stod en ölburk och en colaburk kvar på muren. Det är jättetråkigt verkligen, säger hon till tidningen.
”Man ska visa respekt”
Hon skriver på sociala medier att hon visserligen tycker att det är ett fantastiskt spel och att det är ett bra sätt att få motion på, men att hon blev ledsen och skäms efter besöket på kyrkogården.
”Det som gjorde mig upprörd var bristen på respekt. Jag är inte religiös, men jag anser att man ska visa respekt”, skriver hon.
Kyrkogårdsförvaltningen ser inga problem
Men Robin Lister som är kyrkogårdschef säger till SVT Nyheter Halland att han inte ser det som något stort problem.
– Nej, jag tycker att det är jättebra att folk är ute och rör på sig. Man kan ju gå fram och prata med dem, säger han.
Men det här med att folk slänger skräp?
– Nej, de lägger allt i papperskorgarna vid ingången. Visserligen blir de fulla rätt fort, men då får vi tömma dem lite oftare, säger Robin Lister.
Till GP säger han att de säger till om de ser att ungdomarna sitter på gravstenarna.
– Vi går fram och pratar med dem och säger att det är trevligt att de är här. När vi säger att de sitter på en gravsten brukar de säga ”oj då” och hoppar upp, säger Robin Lister.
Plats att sörja sina döda
Alex Wiktorsson och Louise Pilskog tycker dock att det är ett problem.
– Det spelar ingen roll om de som jobbar där inte tycker det är ett problem. Jag tänker på dem som har sina nära och kära begravda på kyrkogården, säger Louise Pilskog.