Från november fram tills nu har över 20 hallänningar tillsammans blivit bedragna på omkring 2,7 miljoner kronor.
– Ytterligare 14 personer har anmält att de blivit uppringda men inte låtit sig luras säger Anna-Karin Kjellgren, vid bedrägerisektionen på polisen i region Väst.
Men drabbade finns över hela landet. Sedan senhösten 2017 har fler än 4 500 anmälningar gjorts där personer har blivit utsatta för så kallade vishingbedrägerier. Antalet anmälda brott som registrerats har ökat med 113 procent i jämförelse med samma period året innan.
Riktar sig mot äldre
I många fall den senaste tiden har bedragarna lagt ner mycket tid och kraft för att lura av offren bankuppgifter. I en del fall rör det sig om upprepade telefonsamtal, i andra fall – som när Berit Westberg drabbades – rörde det sig om ett väldigt långt telefonsamtal med en utstuderad metod.
Uppskattningsvis förlorar en person som utsätts för telefonbedrägeri mellan 100 000 till 150 000, enligt Anna- Karin Kjellgren. De allra flesta bedrägerier har just nu en sak gemensamt, de riktar sig mot de allra äldsta i Sverige.
– Det är väldigt tråkigt och fult att man går på äldre. 70 procent av alla drabbade är över 70 år, säger Kjellgren.
Hur mår de som drabbats?
– Många av de som drabbats skäms över att de blivit lurade. Men dom som ringer upp är väldigt duktiga. De är vältaliga och extremt manipulerande, säger hon.
I klippet ovan berättar Anna-Karin Kjellgren om sina fyra bästa tips på hur man skyddar sig mot bedrägerierna.