Polisen uppmanar den som ser personer eller bilar längs motorvägen att ringa dem och rapportera istället för att stanna. Foto: SVT

Polisen varnar för vägpirater

Publicerad

Under måndagskvällen har en man stått invid körbanan i närheten av Fjärås station och försökt påkalla trafikanters uppmärksamhet. Polisen misstänker att han är en så kallad vägpirat – något som blivit mycket vanligt i Halland.

Tidigare ikväll larmades polis angående att en bil stod parkerad vid Fjärås station utanför Kungsbacka. Enligt tipsaren har en man stått utanför bilen och viftat med en lapp i handen. Ingen trafikant ska ha stannat, och när polisen kontrollerade saken var mannen och bilen borta.

Enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson är detta mycket vanligt förekommande i Halland.

– Det går i perioder. Ett tag var det väldigt vanligt i södra Halland, kring Laholm och Halmstad. Ibland är det fler samtal från Bohuslän. Men vi får samtal om detta varje dag, säger han.

”Polisen tar hand om det”

Polisen uppmanar allmänheten att inte stanna. Istället ska man ringa polisen på 114 14 och lämna registreringsnummer och signalement.

Men tänk om det är någon som verkligen behöver hjälp?

– Det är väldigt ovanligt att det är så, tyvärr. De flesta har mobiltelefon idag och ringer själva efter hjälp. Och om det nu skulle vara en person i nöd så tar polisen i så fall hand om det när de kommer.

Pågått under flera år

Enligt Peter Adlersson brukar tillvägagångssättet vara ungefär det samma i de fall någon stannar. Vägpiraterna brukar vilja sälja något, och blir väldigt påstridiga om de inte lyckas.

– Jag har hört om fall då de till och med slängt in falska guldhalsband i bilarna och nästan tvingat folk att betala, säger han.

Problemen med vägpiraterna har pågått under ett antal år, och är svåra att komma tillrätta med.

– De flyttar på sig snabbt. När vi kommer är de nästan alltid borta, de står vid av- eller påfarter och kan ge sig av snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.