Hallandspolisens nyligen tillsatta avvisningsgrupp har redan omhändertagit en handfull personer som ska avvisas efter besked från Migrationsverket eller som uppehållit sig olagligt i landet.
Enligt Migrationsverkets prognoser ska runt 80.000 personer i landet avvisas under de kommande åren.
Hallandsgruppen har arbetat med det nya arbetsuppgifterna sedan mitten av februari och har hittills mest genomgått utbildning.
– Det är en snårig lagstiftning att ta del av och mycket att tänka på, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland som ansvarar för gruppen.
Omprioriterar personal
Hur många eller vilka poliser som ingår i gruppen vill han inte uppge med hänsyn till säkerheten och de enskilda polismännen. Gruppens arbetsuppgift är inre utlänningskontroll och man arbetar parallellt med gränspolisen dit man också vänder sig för att få specialkunskaper.
Innebär detta att det finns färre poliser i tjänst i länet för att bekämpa brott?
– Nja, just nu är det en omprioritering av personal men det finns signaler om tjänsteutökning. Polisen anställer civil personal som kommer att avlasta polismän så att dessa kan arbeta i linjetjänst det vill säga traditionellt polisarbete. Det har även aviserats brett från politikernivå att vi ska bli fler poliser på sikt, säger Peter Hejdström.
Han tror även att det finns en stor förståelse hos allmänheten om att polisen har fått detta uppdrag, att det måste prioriteras och utföras så bra som möjligt.
Får information från Migrationsverket
Han menar också att det är en vinst för Hallandspolisens del är att man får en grupp poliser som kommer att bli specialiserade på detta område och fungera som en kompetensbank.
På vilket sätt kommer ni att arbeta?
– Vi får information från Migrationsverket om avvisningsbeslut som ska verkställas.
Letar på krogar
– Då är det vår uppgift att hitta personen eller personerna ifråga och säkerställa att de tas till förvaret i Göteborg i avvaktan på en utresa. Det kan även bli så att vi följer med en person till flygplatsen och kanske även flyger med under resan om det behövs, säger Peter Hejdström.
– Vi kommer också att samarbeta med Skattemyndigheten och kommunerna i Halland och finnas med när dessa gör sina kontroller hos till exempel restauranger och krogar. Det är ju inte ovanligt att man då stöter på personer som uppehåller sig här illegalt och arbetar svart, berättar Peter Hejdström.
Arbetssättet ska utredas
Avvisningsgruppernas arbete kommer att utvärderas i april.
– Men om vi ska arbeta med detta i flera år framåt är det rimligt att tro att gruppen kommer att bli permanent, säger Peter Hejdström.