En tecknad bild av en person på en sparkcykel som sträcker över ett föremål till ett barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisen ökar risken för barn att dras in i kriminalitet under sommarlovet. ”De rekryterar på ett offensivt och fult sätt”, säger kommunpolisen i Halmstad. Foto: Nicklas Larsson/SVT Design

Polisens varning: Ökad risk att barn rekryteras av kriminella under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarlovet ökar risken att barn rekryteras in i kriminalitet. Det säger polisen och beskriver läget i Halmstad som ”allvarligt”.
– Vi har sett 10-åringar som dragits in i grov kriminalitet, säger Stina Ljungdahl, kommunpolis i Halmstad.

När skolan och andra verksamheter ligger nere under sommarlovet tappar barn flera skyddande faktorer. Det gör att risken för dem att rekryteras av kriminella ökar, säger polisen.

– De kriminella rekryterar på ett offensivt och fult sätt där barn och unga finns, säger kommunpolis Stina Ljungdahl.

Sedan ett år tillbaka är det straffbart att involvera barn och unga i brottslig verksamhet. Men enligt Stina Ljungdahl har de inte sett någon förändring sedan dess.

Polisen går ut och informerar

Det senaste året har polisen i Halmstad varit runt och föreläst för föräldrar till barn i årskurs fyra till nio om riskerna och allvaret med rekryteringen av barn.

– Om man tror att ens barn är på väg in i kriminalitet är det viktigt att agera på det och larma för att få hjälp, säger Stina Ljungdahl.

En man i glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Håll koll på barnens swish”. Se Unga kris-ordföranden Jacob Fraimans tre tips på hur du kan skydda ditt barn mot kriminalitet. Foto: Johanna Talamo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.