Eftersom nämnden anser att det finns skälig misstanke om brott lämnas ärendet nu över till Åklagarmyndigheten för fortsatt utredning. Foto: Högskolan i Halmstad

Professor åtalsanmäls – anklagas för rasism på föreläsning

Uppdaterad
Publicerad

”Svarta personer är lata och de har ett lägre IQ” – det menar två studenter vid Högskolan i Halmstad att en professor ska ha sagt i samband med en föreläsning. Nu åtalsanmäls professorn av Statens ansvarsnämnd. Professorn tillbakavisar anklagelserna.

I Högskolans anmälan finns flera påståenden om att professorn i samband med föreläsningar ska ha gjort nedlåtande uttalanden av en folkgrupp.

Av dessa uttalanden är det enligt ansvarsnämnden uttalandet att ”svarta personer är lata och att de har ett lägre IQ” som kan utgöra brottet hets mot folkgrupp.

Nekar till anklagelserna

Professorn nekar till att några sådana uttalanden gjorts och skriver i ett mejl till SVT att det finns skriftliga intyg på att flera andra studenter anser att hen inte uttalat sig olämpligt.

Eftersom nämnden anser att det finns skälig misstanke om brott lämnas ärendet nu över till Åklagarmyndigheten för fortsatt utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.