Fysisk aktivitet viktigt för äldre med ögonsjukdom visar forskning i Halmstad

Publicerad

Äldre som drabbas av åldersförändringar i gula fläcken och får en synnedsättning blir ofta isolerade, passiva och riskerar drabbas av ohälsa. Att gruppen får hjälp att bryta isoleringen och bli fysiskt aktiva är mycket viktigt för deras hälsa, det visar forskning vid Högskolan i Halmstad.

Projektet är det första som inte uteslutande tittar på ögat – utan involverar hela kroppen och äldres mentala välbefinnande i ett försök att hitta en behandling. I studien ingår regelbunden gymnastik för ett gäng äldre som drabbats av ögonsjukdomen AMD, åldersförändringar i gula fläcken, för att se hur detta påverkar hälsan och livskvalitén.

Forskarna undersöker även om fysisk träning kan bromsa åldersförändringarna i gula fläcken.

I forskningsprojektet ”Kan du se framtiden?” samarbetar Själlands universitetssjukhus, Köpenhamns- och Malmö universitet samt Högskolan i Halmstad.

I klippet berättar Jeanette Källstrand, forskare vid Högskolan i Halmstad, vad hon hoppas projektet kan betyda för de som drabbas av ögonsjukdomen.

Vad är AMD?

Åldersrelaterad makuladegenration (eng. Age-related Macular Degeneration, AMD) som innebär åldersförändringar i ögats gula fläck.

Anledning till att åldersförändringarna uppstår är oklart, men risken att drabbas ökar ju äldre man blir och AMD är den vanligaste orsaken till uttalad synnedsättning hos personer över 60 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.