Flera orter i Halmstad kommun har drabbats av de stora vattenmassorna. Bland dem finns Oskarström, Sennan och Åled, men värst drabbat är samhället Getinge, på gränsen mot Falkenberg.
– Vi jobbar med samverkan med olika myndigheter och stöttar Halmstad kommun och räddningstjänsten med den nu uppkomna risken som vädervarningen medför, säger Marcus Johansson, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen i Halland, till SVT Hallandsnytt.
En klass 3-varning har utfärdats för de nedre delarna av Nissan.
En klass 3-varning utfärdas när mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Flyger över katastrofområdet
Frivilliga flygkåren flyger just nu över det översvämningsdrabbade området för att bedöma hur läget ser ut och ta reda på vilka områden som ska prioriteras.
– Vi har även kontaktat försvaret som kommer att genomföra överflygning med helikopter för att dokumentera händelseutvecklingen.
Ett trettiotal soldater från Luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad arbetar med insatsen, utöver ordinarie räddningspersonal samt personal ur Hemvärnet. De har kallats in och ska hjälpa till med att bygga vattenbarriärer med hjälp av sandsäckar. För privatpersoner har räddningstjänsten inga pumpar att låna ut utan de används till samhällsviktiga funktioner.
Under morgonen har personal från räddningstjänsten att tillsammans med Laholmsbuktens VA åkt runt i Getinge och väckt människor så att de kan rädda bilar och egendom undan vattnet. Bilister varnas också för att flera vägar står under vatten.
Bygger vallar
I Getinge har folktandvården, skolan och flera förskolor stängt på grund av översvämningarna. Gatan där skolan ligger håller på att fyllas av vatten. Två transformatorstationer hotas också av översvämningen och räddningstjänsten arbetar nu med att bygga skyddsvallar.
– Det här påverkar hela samhället. Vi har en allvarlig situation i Getinge där vi har fått in väldigt mycket vatten, det har regnat extremt mycket under ett par dagar och de här små vattendragen svämmar över samtidigt som tillrinning från den kuperade terrängen fyller på, säger Magnus Eriksson, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad.
Översvämningarna beror främst på att regnvattnet inte hinner rinna undan. De stora åarna svämmar dock inte över, men nivåerna i Suseån stiger fortfarande.
Rejäla pumpar skickade
– Eftersom det har kommit en klass 3-varning är det här ett väldigt besvärligt läge, säger Erik Löfgren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Under natten har myndigheten skickat utrustning till de utsatta områdena, 10 000 sandsäckar och 1 000 skyddsvallar har körts med lastbil till Getinge. I dag utökar man sitt stöd till området.
– Vi skickar två stycken högkapacitetspumpar, det vill säga rejält kraftiga vattenpumpar, och ytterligare tusen meter skyddsbarriär. I dag skickar vi även personal. Dels för att kunna sköta pumparna, dels för att visa hur man sätter upp skyddsbarriärerna, säger Löfgren.
Bör inte använda vatten
På grund av översvämningarna i Halmstad kommun går just nu avloppsreningsverken i Getinge, Slättåkra och Åled på reducerad effekt. Därför ber kommunen invånarna att vara sparsamma med vattenanvändningen.
För den som vill tvätta av sig eller värman mat har församlingshemmet i Getinge öppnat upp ett stödcenter för allmänheten.
Vatten i transformatorstationer
Eon har just nu 873 strömlösa kunder som en följd av översvämningarna i Getinge. Några av de som tidigare drabbats av strömavbrott har fått strömmen tillbaka.
Det är två stycken transformatorstationer, en i Kvibille och en i Getinge som drabbats delvis på grund av att vatten har trängt in i några fack och orsakat kortslutning.
– Vid stationen i Getinge har vi pumpat hela dagen och inom en kort framtid ska vi försöka få igång den igen, säger Jakob Holmström, pressinformatör på Eon.
Om allt faller bra ut får alla 500 strömlösa som är kopplade mot stationen i Getinge tillbaka strömen.
De cirka 370 strömlösa som är kopplade mot stationen i Kvibille kommer att få vänta ytterligare. Där har räddningstjänsten inte kommit lika långt med att pumpa bort vatten. Eon har dock förhoppningen att de elva reservelverk som beordrats in från Skåne och Växjö ska placeras i området och tillfälligt ge ström medan vattnet pumpas bort från stationen.
– Det är ett arbete som kommer att pågå under eftermiddagen och kvällen, säger Jakob Holmström, pressinformatör på Eon, till SVT Hallandsnytt.
Tipsa SVT!
Är du drabbad eller har frågor?
Ring 113 13. Vid akutsituationer, ring 112.
För mer information, läs på din kommuns webbplats.