– Det är viktigt för Varberg, säger Magnus Källström, mark- och exploateringschef på Varbergs kommun.
Fastigheten Renen ligger mitt emot polishuset i centrala Varberg. Från början, i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, dånade textilindustrins maskiner i lokalerna. Senare tillverkades mekaniska kassaregister, symaskiner och hagelgevär bland annat.
Allvarliga hälsorisker
Men under åren som gick tog naturen stryk. Klorerade lösningsmedel läckte ut i berg och grundvatten. Föroreningar som innebär mycket allvarliga hälsorisker. Idag hanterades föroreningarna genom olika skyddsåtgärder. På förskolan som ligger nedströms har kommunen en aktiv ventilation som ska förhindra att ångor från det förorenade grundvattnet tränger in i byggnaden. Kommunen bedömer dock att åtgärderna på längre sikt är ohållbara.
Efter att fått pengar från Naturvårdsverket har nu arbetet med att sanera fastigheten startat.
– Det är fantastiskt bra att vi har fått bidrag för det påverkar en stor del av stadsområdet. Det är viktigt för framtida utveckling att få det sanerat, säger Magnus Källström, mark- och exploateringschef på Varbergs kommun.
91 miljoner kronor landar notan på. Eftersom utredningar visat att inget av de företag som verkat i lokalerna kan ställas till svars för föroreningarna är det staten som får betala.
En spjutspets
Arbetet beräknas att pågå från i år fram till 2024. Saneringen kommer att ske på ett sätt som inte gjorts i så stor utsträckning tidigare i Sverige.
– Vi ska sanera i en bergstyp som man inte sanerat i tidigare, säger Magnus Källström.
Det innebär att Varberg kommer att bryta ny mark och att andra saneringar kan dra lärdom av arbetet.
– Jag tycker det är intressant att vi kan vara en spjutspets, säger Magnus Källström.