• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Reaktorstoppet i Ringhals förlängs till sista januari

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall förlänger stoppet på Ringhals 4 till den 31 januari nästa år, rapporterar Reuters. Återstart sker därmed två månader senare än tidigare sagt.

– Det är klart att det här är ett stort avbräck, både för oss och för elförsörjningen i Sverige, säger Ringhals vd Björn Linde.

Det var i mitten av augusti som Ringhals 4 ställdes av för årligt underhåll och bränslebyte. Men i samband med återstarten skadades tryckhållaren, en av anläggningens viktigare komponenter. Reparationsarbetet bedömdes till tre månader och planerad omstart skulle ske i slutet av november.

Nu förlängs alltså stoppet ytterligare två månader, och det under en vinter då Europa ser ut att drabbas av svår energibrist.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

VD:n ”Påverkar elförsörjningen”

Ringhals vd Björn Linde medverkar i SVT:s Morgonstudion hoppas att de kan komma igång 31 januari eller tidigare än så.

– Jag kan garantera att vi gör allt vi kan för att jobba på det här sättet, har vi möjlighet ska vi försöka komma på nät tidigare än så, säger Linde.

Han vill inte spekulera i hur detta kan påverka elpriserna i höst och vinter.

– Det är klart att det här är ett stort avbräck, både för oss och för elförsörjningen i Sverige, säger han.

”Allvarligt för effekten i systemet”

Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet ser det förlängda reaktorstoppet som allvarligt:

– Just tryckhållaren är en väsentliga komponent i det här systemet, har den pajat så går det inte att köra reaktorn och det är allvarligt för effekten i systemet, säger han.

– När det här är reparerat ska det provköras, det är väldigt intrikata regelverk som styr hur man gör den här typen av provkörningar och det tar några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.