Kalle Sundvall (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden, och Inger Grahn, ordförande för akademikerförbundet SSR, om nya roboten. Foto: SVT/TT

12 av 16 socialsekreterare säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Tolv av sexton socialsekreterare i Kungsbacka kommun säger upp sig i protest. Detta efter att kommunen planerar att införa Trelleborgsmodellen, en modell där en algoritm tar hand om ansökningarna av försörjningsstödet – och därmed tar över delar av socialsekreterarnas arbete.

– Om fem till tio år kommer det kanske inte finnas tillräckligt med personal till det vi behöver. Detta ett sätt att automatisera och samtidigt ta hand om den kompetensen vi har, säger Kalle Sundvall (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Modellen går ut på att man automatiserar handläggningen av ansökningar om försörjningsstöd. Algoritmen, eller den så kallade roboten, sållar bort de fall där försörjningsstödet inte är aktuellt. På så sätt ska det frigöra tid för socialsekreterarna som då kan fokusera på andra arbetsuppgifter.

12 av 16 säger upp sig

Algoritmen förväntas tas i bruk i maj månad, men dessförinnan ska kommunfullmäktige ta ett slutgiltigt beslut.

Trots att beslutet inte är taget ännu, får Trelleborgsmodellen kritik av socialsekreterarna. 12 av 16 handläggare på socialförvaltningens stöd- och försörjningsenhet har sagt upp sig i protest.

”Inga rättssäkra bedömningar”

Inger Grahn är ordförande för akademikerförbundet SSR. Hon är kritisk till förslaget att införa Trelleborgsmodellen.

Den främsta kritiken rör handläggningen, som flyttar från individ- och familjeomsorgen till gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen. Där finns inte det rätta kompetensen, menar personalen på socialförvaltningen.

– Man kommer inte att göra rättssäkra bedömningar där hela individens perspektiv beaktas, säger Inger Grahn.

Hon fortsätter:

– Sjukdomshistoria, barns behov, krisreaktioner – detta kommer inte att tas hänsyn till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.