Se rymdbilderna som visar hur bäcken i Tylösand ändrades. Tobias Edman berättar varför Rymdstyrelsen engagerar sig i bäckmysteriet i Tylösand. Foto: Copernicus/ Rymdstyrelsen/ Google/ SVT

Här är rymdbilderna som visar bäckmysteriet i Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lade ner utredningen redan efter sju dagar. Men Rymdstyrelsen har på eget initiativ engagerat sig i mysteriet med den olagligt flyttade bäcken i Tylösand. Satellitbilder snävar in den möjliga brottstiden och kan därmed ge nya ledtrådar.

Efter SVT:s rapportering om det misstänkta miljöbrottet i Tylösand där Nyrebäckens utlopp utan tillstånd flyttats, kom händelsen spontant upp till diskussion vid ett möte mellan Havs- och vattenmyndigheten och Rymdstyrelsen.

– Vi diskuterade att det här måste gå att se från satellitbilder för att få en närmare tidpunkt när det skett, säger Tobias Edman, handläggare för innovation och samhällsnytta på Rymdstyrelsen.

Copernicus ringar in brottstillfället

Enligt kommunens polisanmälan upptäcktes det misstänkta miljöbrottet klockan 16.00 den 9 juni. Men när ingreppet skett är inte klarlagt.

Via det europeiska satellitprogrammet Copernicus. där svenska Rymdstyrelsen är en av parterna, tas nya satellitbilder varannat dygn. Med lite tur hade själva grävarbetet fångats på bild, men det har inte gått att hitta. Däremot ger bilderna före och efter en snävare tidsram för när det måste ha skett.

Se mer om  hur detta går till  i klippet.

Länsstyrelsen utreder

Rymdstyrelsen har skickat bilderna vidare till Länsstyrelsen i Halland, vars miljöavdelning har ett pågående ärende om händelsen.

Men om satellitbilderna får någon betydelse är tveksamt.

– Vi har i nuläget begärt en förklaring från Halmstads kommun som är markägare. Om vi går vidare på något sätt efter det vet jag ärligt talat inte, säger Britt-Marie Jansson, handläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Avslutat kapitel

För Halmstads kommun är händelse ett avslutat kapitel. Troligen kommer kommunen inte att begära någon överprövning av polisens beslut att lägga ner utredningen om misstänkt miljöbrott.

Satellitbilderna som snävar in brottstiden har ingen större betydelse, bedömer kommunens enhetschef Jonas Eidergård.

– Det är ungefär den tidsrymd som vi också har bedömt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.