Så vill partierna lösa Halmstads boendesegregation

Uppdaterad
Publicerad

46 gånger. Vid så många tillfällen nämns det att segregationen ska brytas i Halmstads översiktsplan. Nissan har länge delat staden i två delar, en hyrestät och en villatät. Nu möts S och M i en debatt om vägen framåt för att lösa boendesegregationen.

Hyresrätterna dominerar på öster och bostadsrätterna och villorna på väster. Vilka alternativ finns för kommunens politiker att diversifiera bestånden? Det ger Stefan Pålsson (S) och Anna Fallkvist (M) sin syn på i klippet.

Så vill partierna lösa boendesegregationen i Halmstad

Partier i kommunvalet i Halmstad svarar på de här frågorna via e-post:

• Vilka konkreta förslag har ni för att integrera Halmstads kommun och bryta boendesegregationen?

• Om frågan är viktig för mig som väljare, varför ska jag rösta på just ert parti?

Centerpartiet:

Vi måste ställa krav i detaljplanerna och samhällbyggnadsprocesserna på en mer blandad bebyggelse. Det är också viktigt att vi får till byggnation ute i orterna och inte bara i centrum, här kan man använda sig av så kallad dubbel markupplåtelse där man upplåter flera marker samtidigt mot krav om att bygga på båda.

Om detta är en viktig fråga för dig som väljare så tycker vi att du ska rösta på Centerpartiet. Detta eftersom vi har stått upp för utveckling i hela kommunen, både i stan och på landet. När vi säger att vi ska bryta bostadssegregationen så menar vi inte bara bostadsrätter på Andersberg utan också hyresrätter i Söndrum och lägenheter i orterna.

Miljöpartiet:

Miljöpartiet vill blanda olika boendeformer inom varje stadsdel och i tätorterna, på landsbygden för att ge hållbara boendeval genom hela livet.

Öka antalet mindre och billigare lägenheter i kommunen. Viktigt med boenden anpassade för olika livssituationer och behov, studenter, äldre mfl. samt gröna ytor för rörelse och närhet till miljö.

Det går inte att enbart bygga bort bostadssegregation. Därför är det viktigt att jobba på flera plan med att minska skillnader i skolan, hälsa, försörjning genom preventiva o tidiga insatser.

Liberalerna:

Liberalerna vill att nya områden byggs med blandad bebyggelse och att befintliga homogena områden förtätas med andra boendeformer tex bygga hyreslägenheter i traditionella villaområden, att bygga bostadsrätter och äganderätter nära homogena hyresrättsområden men även att HFAB ska uppmuntras att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det är viktigt att ge många en chans att äga sin bostad. Ekonomi och jobb är en avgörande faktor, vi behöver jobba mer aktivt med jobbmatchning för de som står utanför arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna:

Sverigedemokraterna Halmstad vill bebygga Tullkammarkaj och Larsfrid. Här är det viktigt att man bygger bostadsrätter så att invånarna i de östra delarna kan göra bostadskarriär i sitt närområde. Det behövs även nya grönområden när vi utvecklar de östra delarna av staden.  

Människor i utsatta drabbas oftast hårt av otrygghet. Därför behövs patrullerande kommunala ordningsvakter och trygghetskameror på utsatta platser.  

Det hjälper inte att enbart fokusera på nybyggnation, politiska särintressen eller dyra kommunala insatser. Man behöver i stället arbeta brett för att få bukt på problemen med otrygghet, arbetslöshet, bristande bostadskvalité och dåliga skolresultat.

Vänsterpartiet:

Framförallt behöver det byggas fler hyresrätter (men även bostadsrätter) i västra delarna av Halmstad och i orterna. Östra Halmstad är redan är tätbebyggt, men framöver vill vi bygga en ny stadsdel på Larsfrid med blandad bebyggelse. Vi behöver ställa krav på privata exploatörer som vill köpa kommunal mark att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Vi vill sänka avkastningskravet på HFAB och använda oss av bolaget i större utsträckning för att få fram bostäder med rimliga hyror i hela kommunen. Vi vill inte sälja ut och ombilda HFAB:s hyresrätter för det leder till färre bostäder med rimliga hyror. Vi vill också införa en kommunal bostadsförmedling.

Kristdemokraterna:

• Möjliggöra bostadskarriär i stadens östra delar, i synnerhet på Andersberg. Bristen på ägandemöjligheter bidrar till större segregation genom att området utarmas på människor som försörjer sig själva eftersom de tvingas flytta för att kunna äga sitt boende.

• Stärka våra socioekonomiskt svaga områden genom riktade satsningar på skola och föreningsliv. Vi vill till exempel investera i en konstgräsplan på Andersberg. Fotbollsföreningen har kapacitet att fånga upp 400 barn och unga i en meningsfull fritid om de bara har någonstans att vara.

• Blandade upplåtelseformer när nya bostadsområden byggs. (Hyresrätter, bostadsrätter, villor.)

Hjärta för Halmstad:

För att möta Halmstads socioekonomiska utmaningar krävs ett mer aktivt arbete med stadsplaneringen för att motverka segregationen

Bland annat är HFAB en viktig aktör för att åstadkomma förändring i den befintliga miljön. vårt kommunala bostadsbolag kan ta socialt ansvar och aktivt arbeta för upprustning av den fysiska miljön eller insatser trångboddhet eller trygghetsåtgärder i utsatta områden.

Det är också viktigt med mötesplatser och att vi skapar stråk som binder samman staden så alla invånare ges en rättvis tillgång till staden.

Halmstads lokala parti:

Utgångspunkt är rimliga hyror och att bostäderna ägs av allmännyttan. Bygg på mark där hyrorna välkomnar alla. Men segregation är mer komplext än själva boendet och kräver långt fler insatser – under lång tid.

1)    Låt HFAB bygga mer genom att välja billiga markområden.

2)    Omvandla hyresrätter – i de utsatta områdena – till bostadsrätter.

3)    Verka för att finna finansieringsmodell – så man kan köpa sitt eget boende.

4)    Kommunen skall skapa bostadsstiftelser, för de har – enligt lag – inte samma avkastningskrav – som HFAB.

5)    Satsa mer i utsatta områden och bygg även bostadsrätter så man kan göra en bostadskarriär.

6)    Bygg ihop stadsdelarna i södra Halmstad ut mot havet.

7)    Skapa mervärde genom att förtäta grönt och skapa trygghet genom förtätning in mot centrum.

8)    Bygg mötesplatser i området över språk-kultur-religions-gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet