Marlena Eriksson råkade ut för en bedragare och nu vill hon varna andra. Foto: TT/Privat

Så avslöjade Marlena Blocket-bedragaren

Uppdaterad
Publicerad

Marlena Eriksson skulle sälja en dator och skärm via köp- och säljsajten Blocket. Men när köparen visade banköverföringen i sin telefon började Marlena och hennes sambo bli misstänksamma. Nu vill hon varna andra.

– Det känns olustigt att någon har varit hemma hos oss för att försöka lura oss, säger hon.

Det var före jul som Marlena Eriksson från Onsala kontaktades av en spekulant på hennes annons. En man kom hem och tittade på varorna, prutade på priset och ville genomföra affären.

– Han ville inte swisha eller betala med kontanter eftersom det var till sitt företag, utan bad om att föra över pengar till ett bankkonto, säger Marlena Eriksson.

Mannen knappade på sin telefon och visade upp skärmen som ett bevis på att en överföring genomförts. Marlena och hennes sambo blev dock misstänksamma när det stod ”Danska bank” istället för ”Danske bank”. Paret bad mannen att visa ytterligare en bekräftelse från banken om att pengarna förts över korrekt.

– Han b

Marlena Eriksson blev misstänksam när det stod ”Danska bank” i stället för ”Danske bank” som banken heter. Foto: Privat

örjade nog förstå att vi misstänkte att det var något fuffens så han bad om att få komma tillbaka dagen därpå och hämta varorna, säger Marlena Eriksson.

Kom inte tillbaka

Köparen dök aldrig upp igen, och några pengar har heller inte synts till. Nu vill Marlena varna andra och skrev ett inlägg om händelsen i sociala medier.

– Det känns olustigt att någon varit hemma hos oss för att försöka lura oss. Ett råd till andra som ska sälja varor på nätet är att ta betalt via Swish eller kontant.

En kvinna från Kungsbacka hörde av sig till Marlena och berättade att hon blivit lurad på ett liknande sätt. I det fallet blev kvinnan av med ett guldsmycke värt 6.000 kronor.

– Det var troligtvis inte av samma man, men det var ungefär samma tid som för oss, så det verkar ha varit en slags liga i Kungsbackaområdet.

Marlena Eriksson ringde polisen dagen efter det misstänka bedrägeriförsöket, och fick rådet att inte göra någon anmälan då ingenting blivit stulet.

”Lämna inte ifrån något om inte pengar finns på kontot”

På polisen känner man igen tillvägagångssättet.

– De visar gärna sin telefon lite flott att pengarna skickats i väg och att allt ser bra ut. Men vaga löften om att pengarna finns på kontot om två dagar ska man aldrig lyssna på, säger Claes Björnerhag på bedrägerisektionen i Halland.

Att en köpare visar upp sin telefon för att bevisa en transaktion räcker enligt polisen inte. Skärmdumpar har använts i flera år. Bedragaren kan även ha konton på flera olika banker för att kunna avbryta en transaktion.

– Lämna inte ifrån dig någonting så länge det inte plingar till i din egen telefon och du ser att pengarna finns på kontot, säger Claes Björnerhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.