• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så blev barndomsvännerna från Halmstad ett kriminellt nätverk

Publicerad

De unga männen från Halmstad som står åtalade för bland annat grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen pekas ut att samarbeta med ett av Danmarks mest ökända gäng. Rättegången mot männen väntas pågå till mitten av juli.

– Omfattningen av narkotikan gjorde oss förvånade, säger Thomas Turesson, polisinspektör i Halmstad.

Männen, som är i 20-årsåldern, var ett kompisgäng redan i högstadiet. Men trots insatser gick det inte att få stopp på ungdomarnas brottsliga utveckling.

– Det som sticker ut mest är att det är halmstadkillar som är uppväxta här med normala familjeförhållanden bakom sig, säger Thomas Turesson.

Mobiltelefonen avslöjade narkotikagömma

Hösten 2020 hittade Halmstadspolisen en kokaingömma under en motorvägsbro i Frennarp – ett fynd som senare kunde kopplas till flera av männen.

I samband med ett tillslag mot en 19-årig man som tillhör grupperingen hittade spanarna en mobiltelefon som togs i beslag. I den fanns filmer med narkotika, vapen och stora summor pengar. Med hjälp av den beslagtagna telefonen kunde polisen hitta narkotika och sex nedgrävda vapen.

Koppling till kriminella nätverk utomlands

I materialet kunde polisen se att männen ofta formade en åtta med sina fingrar, vilket enligt polisen är ett gängtecken. Sedan en tid tillbaka har grupperingen koppling till andra kriminella nätverk såväl i Sverige som Danmark.

De sex barndomsvännerna som står inför rätta nekar till att de ingår i ett kriminellt nätverk. Ytterligare två män i 30-årsåldern misstänks tillhöra den inre kärnan i grupperingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.