Så här såg det ut vid jubileumsbesöket i Kristianstad tidigare i år – nu är det dags för Halmstad. Foto: RICKARD NILSSON / TT

Så märks kungabesöket i Halmstad under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Spärrade gator, stängt torggaraget och jubileumstal på Stora torg. Så har kan du märka att kungaparet är på besök i Halmstad under torsdagen.

Trafiken

Vägen från Halmstads stadsbibliotek, via Österbro till Stora torg stängs av mellan klockan 10 och 13. Sträckan används för musikparad vid lunchtid.

Bil- och stadsbusstrafik kommer påverkas även på en del andra gator med anslutning till Stora torg. Håll koll på Hallandstrafiken info.

Säkerheten

Polisen betecknar kungabesöket som en regional särskild händelse, vilket innebär att poliser från hela Västra Götaland kan tas in till Halmstad under dagen.

– Det kommer märkas att det många poliser i stan, säger lokalpolischef Gustav Zetterberg.

Torggaraget hålls stängt från onsdag till torsdag eftermiddag av säkerhetsskäl, eftersom det är precis under Stora torg där kungen ska hålla tal inför allmänheten klockan tolv.

Då kan du se kungen

Första offentliga tillfället att se och höra kungen är mellan klockan 12 och 13 på Stora torg då det blir bland annat jubileumstal av H.M. Konungen och musik. Polis och Länsstyrelsen räknar med tusentals personer som vill få en skymt av majestäten.

På eftermiddagen hålls öppen slottsträdgård där kungen ska plantera ett träd. Destination Halmstad varnar på sin hemsida för att det kan uppstå kö då det finns ett maxtal för hur många som kan få plats.

– Men vi ska försöka ta emot alla som vill komma in, säger Niklas Glans, kommunikatör på Länsstyrelsen i Halland.

Se husföreståndare och kock Christoffer Mcnamara förbereda lunchen för kungaparet och lokala inbjudna gäster på Halmstads slott:

Kungaparet till vänster. Kock på Halmstads slott till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kocken Christoffer Mcnamara förbereda lunchen för kungaparet och lokala inbjudna gäster på Halmstads slott. Foto: TT/ Ella Persson/SVT

KUNGABESÖKET I HALMSTAD – timme för timme

10.00 Besök på Högskolan i Halmstad

11.00 Halmstad Stadsbibliotek med fotoutställning från kungens besök i Halland genom tiderna.

11.45 Musikparad via Österbro till Stora torg

12.00 Jubileumsfirande på Stora torg.

13.00-14.30 Jubileumslunch för inbjudna gäster

13.00-15.30 Öppen slottsträdgård – för allmänhet

14.45 Kungen planterar ett träd i slottsträdgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.