Jimmy Stigh är professor emeritus i geologi vid Göteborgs universitet. Han är egentligen expert på hur vinproduktion påverkas av olika faktorer i marken, men menar att det går att relatera det till hur årets jordgubbsskörd kommer att bli.
– Jordgubbarna växer ju mer ytligt än vin men de behöver mycket vatten och sol i det översta lagret i marken. Får de inget vatten blir det för torrt. Får de ingen sol blir det heller ingenting. Jordgubbsodlarna vattnar ordentligt just nu och ju mer sol de får desto mer socker produceras. Därför kommer jordgubbarna bli extra söta i år, säger Jimmy Stigh, professor.
Svenska gubbar är sötare
Jimmy Stigh bekräftar det som många hävdar: svenska jordgubbar är generellt sötare än importerade. Det är på grund av våra långa sommardagar med mer ljus än längre söderut på jordklotet. Jordgubbarna får mer sol och mer socker bildas.
Men sedan har olika sorter olika smaker och olika sötma.
Gott och nyttigt
Det finns en rad hälsosamma effekter som jordgubbar har på oss. Sveriges lantbruksuniversitet SLU, sammanfattar att en amerikansk och kanadensisk studie visar att antioxidanter i jordgubbar kan minska den skadliga effekten LDL-kolestrolen har på blodkärlen. Jordgubbar innehåller även mer vitamin C än apelsin och är rika på folat (B-vitamin).