Foto: TT/SVT

Så räddar du liv under sommarhalvåret

Uppdaterad
Publicerad

Nu på sommarhalvåret finns det en del vanligt återkommande skador där det kan vara bra att veta hur man ska agera. Konsulten Mathias Wittgren delar med sig av några tips som kan rädda liv.

Sommaren förknippas ofta med sol och bad, men medför även faror. Och när olyckan är framme kan det vara svårt att veta vad man ska ta sig till medan ambulans är på väg.

Har du koll på vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen? Kolla klippet ovan så vet du vad du ska göra om olyckan är framme.

Isglass vid getingstick

Vid getingstick i munnen eller svalget finns ett smart knep att ta till:

– Jag har varit med om två fall där deras andning förbättrades betydligt bara för att de satt med en isglass i munnen innan vi kom fram med ambulansen, säger Mathias Wittgren, tidigare ambulanssjuksköterska och numera konsult inom akutsjukvård.

Kylan som isen alstrar gör att kärlen drar ihop sig och därmed så minskar också svullnaden.

– Först ska man se till att ringa efter ambulans, men sen kan man stoppa en isbit eller en glass i munnen i väntan på ambulansen, säger Mathias Wittgren.

Gör så här vid drunkningstillbud

Men den stora faran är på badutflykten. Snabbt ingripande är viktigt vid drunkningsolyckor.

– Man ska göra fem tidiga inblåsningar. Det är det lättaste sättet att tömma lungorna på vätska. Kan man göra det i vattnet så ska man göra det och sen upp på land, brygga eller båt. Och har barnet ingen andning efter det så gör du hjärt- och lungräddning, säger Mathias Wittgren.

TV: Så gör du hjärt- och lungräddning på barn

Fakta: Skador bland barn i Sverige

Varje år söker uppskattningsvis 170.000 barn vård på sjukhus till följd av skadehändelse.

Källa: Socialstyrelsen, 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.