Än så länge råder ingen större oro för coronaviruset bland de kommunchefer som SVT varit kontakt med. Foto: Adam Ihse/TT

Så ser coronaberedskapen ut i Hallands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Redo för ett större coronautbrott – men inte oroliga. Det kan sammanfatta den rundringning som SVT gjort till Hallands kommuner.

Än så länge finns inget bekräftat fall av coronaviruset i Halland. Men hur redo är kommunerna, om det skulle bli ett sjukdomsutbrott?

I Falkenbergs kommun har man varit på tårna i flera veckor. Alla förvaltningar har uppdaterat sina krisberedskapsplaner avseende epidemier.

Coronaviruset i Halland

– Varje vecka har vi också en gemensam konferens där länets kommuner, regionerna och länsstyrelsen är med, säger Lars Fröding, kommunchef i Falkenbergs kommun.

Är man symptomfri kan man gå till jobbet

Han säger – precis som de andra som SVT pratat med – att kommunen följer Hälsomyndighetens råd i frågan om man ska stanna hemma eller inte från jobbet.

– Är man symptomfri, även om man varit i ett riskområde, så kan man åka till jobbet eller skolan.

Lars Fröding, kommunchef i Falkenberg. Foto: Falkenbergs kommun.

”Lärarpersonal kan få jobba inom vården”

Kommunen har en plan för hur man skulle agera vid ett större utbrott. I praktiken skulle kommunstyrelsens utskott kunna besluta att flytta personal till där det finns större behov.

– Vi skulle till exempel kunna hamna i ett läge där lärarpersonal istället får jobba inom vården, säger Lars Fröding.

Med tanke på din befattning, är du personligen orolig för ett coronautbrott?

– Nej, jag är inte orolig, men jag har respekt för om enskilda personer är det. Jag tycker inte det finns någon anledning till överdriven oro, säger han.

”Oro att det ska slå på konjukturen”

Anders Einarsson, kommunchef i Laholm, känner inte heller någon större oro för coronaviruset.

– Det man kan känna oro för är att det ska slå på konjukturen. All folk slutar resa och handla, säger han.

Anders Einarsson, kommunchef i Laholm. Foto: SVT

Chefer inom Laholms kommunen får löpande information –  hur de ska agera vid ett utbrott, när man kan vara hemma med lön, med mera.

Skulle det kunna bli kris om någon särskild yrkesgrupp drabbas?

– Ja, de personalintensiva yrkena vill vi säkerställa. Skola, vård och omsorg. Även de som jobbar med matdistribution, som kör ut mat till äldre till exempel.

Förebygger social oro i Halmstad

Annika Vannerberg, HR-direktör på kommunledningsförvaltningen i Halmstad, säger att de har en förebyggande stab, vars största fokuset just nu är att förebygga social oro.

Annika Vannerberg, Annika Vannerberg, HR-direktör på kommunledningsförvaltningen i Halmstad. Foto: Halmstad kommun.

Det handlar bland annat om att se till att det finns information på hemsidan, om vad som händer i omvärlden och vilka råd Folkhälsomyndigheten ger.

Upplever du att generellt finns en stor oro för coronaviruset?

– Nej, inte generellt, däremot finns det en stor oro hos vissa enskilda personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet