Den här forskaren har rest från USA till Högvadsån för att han vill rädda Havsnejonöga. Hör honom berätta varför den är viktig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst sex länder samlades vid Högvadsån för att diskutera räddningsinsatser för urtidsfisken Havsnejonöga. Följ med dit i klippet. Foto: SVT

Så ska urtidsfisken räddas – internationellt expertmöte i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade urtidsfisken havsnejonöga är utrotningshotad. Internationella forskare samlades i Köinge på tisdagen för att diskutera hur arten ska räddas.

Den gåtfulla arten havsnejonöga har tidigare lekt i bland annat Fylleån, Suseån och Genevadsån. Men sedan ett antal år tillbaka gapar flera lekplatser nästan tomma och antalet fiskar fortsätter att minska.

I en livsfas suger den sig fast på allt större fiskar som torsk och lax, och äter av deras blod och vävnader. Men den hjälper även till att rugga upp grusbottnen i de halländska åarna på ett sätt som särskilt gynnar laxen.

Att havsnejonöga är på väg att utrotas kan därför få förödande konsekvenser, vilket SVT Nyheter Halland tidigare berättat.

I klippet hör du forskarna om hur man hoppas att urfisken kan räddas

HAVSNEJONÖGA

• Blir upp till 120 cm lång.

• Skiljer sig från andra fiskar med sin speciella mun (en sugskiva med massa små tänder).

• Har stark regional koppling till Halland.

• Vandrar mellan salt och sött vatten.

• Som vuxen lever den parasitiskt på andra fiskar i havet.

• Beräknas ha funnits 500 miljoner år före dinosaurierna.

Källa: Artdatabanken/Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.