Tre arkitektkontor har deltagit i tävlingen som pågått i ett par månader.
Vinnaren är White arkitekter som tagit fram förslaget ”Kärv”. Tornet är tolv meter högt och består av 140 stycken träribbor. Var och en av dem är 13 meter lång och tillsammans bildar de en fläktstruktur i form av ett timglas. En spiraltrappa leder upp till övre planet som har 360 graders utsikt.
Ska vara en symbol
– Det känns naturligtvis jätteroligt att vinna. Häftigt att få kröna naturområdet med ett landmärke, säger Mattias Lind, en av de tre arkitekterna bakom vinnarbidraget.
”Kärven” vann mot tävlingsbidragen ”Tornseglaren” och ”Fågelboet”.
Det är i samband med att Lassabackadepoinin täcks med jordmassor från arbetet av Varbergstunneln som ett nytt naturområde blir till. Tornet byggs dels för att locka dit besökare men också för att utgöra en symbol för platsen.
Motiveringen till att just ”Kärven” vann är dess form, att träribborna passar in i omgivningen och att det finns gott om plats för både barn och vuxna på toppen.
Inget startdatum
– Dessutom har vi valt att bygga det på en platå där den kommer vara synlig, både från infarten till staden med bil men även från järnvägen norrifrån, säger Ulla Antonsson, en annan arkitekterna bakom ”Kärven”.
En av utgångspunkterna med tornförslaget är att det inte ska kosta mer än två miljoner kronor.
Datum för byggstart är ännu inte spikat.
Till våren 2020 påbörjas bygget av ett annat torn i Varberg, nämligen vattentornet Våga. Även den designen står White arkitekter bakom.