I klippet ovan berättar Lovisa Aldrin (L) mer om hur Alliansen har resonerat kring besparingarna, vilka risker som finns och hur hon ser på besparingar framöver. Foto: SVT

Så tänker Alliansen spara i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens besparingsförslag för barn- och ungdomsnämnden i Halmstad landar på 28 miljoner kronor. Men därtill vill de även minska kostnaderna för skolmaten med 2 miljoner kronor. För att inte missa stora statsbidrag görs inga nedskärningar på kärnverksamheten i grundskolan. Därför görs den största besparingen på förskolan.

Barn- och ungdomsnämnden i Halmstad har i nuläget en budget på 2,2 miljarder. Men för att pengarna ska räcka till fick förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på nedskärningar som omfattar 30 miljoner kronor. Orsaken är kostnadsökningar.

Förvaltningen tog fram två förslag med markanta skillnader. Det ena förslaget var att dra ner 1,3 procent på varje budgetpost. Något som Alliansen förkastade när den såg siffrorna. Eftersom förslaget drar ner på kärnverksamheten i skolan skulle Halmstad sannolikt gå miste om 47 miljoner i statsbidrag, bland annat för likvärdig skola.

– Vi tycker att det är tråkigt att staten styr oss på det här sättet. Effektiviseringar på hela verksamheten hade varit så mycket mildare, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Mindre pengar till mat

Förslaget från förvaltningen omfattar 34,5 miljoner, vilket innebär lite spelrum. Men eftersom Alliansen i sitt förslag bara vill göra neddragningar som omfattar 28 miljoner kronor – vill de istället dra ner på skolmaten med 2 miljoner.   

Den totala kostande för 2020 var beräknad till 210 miljoner. Två miljoner mindre kommer inte ge några större förändringar. Vi har tittat på att minska storleken på salladsbufféerna och ha närodlat i stället för eko i större utsträckning. Man kan skruva lite på det, säger Lovisa Aldrin.

Behåller förskolebussar

Ett av förslagen från förvaltningen var att avveckla verksamheten med förskolebussar – en besparing på 1,5 miljoner. Men Alliansen vill behålla sin satsning eftersom de ännu inte hunnit utvärdera verksamheten som knappt varit igång ett år.

– Det känns dumt att ta förhastade beslut och vi har gjort en stor investering för att köpa in bussarna. Men jag tänker inte säga att de säkert finns kvar framöver. Först vill vi gärna se utvärderingen och se om bussarna verkligen motverkar segregation och gör det vi hoppats på, säger Lovisa Aldrin (L).

I klippet ovan berättar Lovisa Aldrin (L) mer om hur Alliansen har resonerat kring besparingarna, vilka risker som finns och hur hon ser på besparingar framöver.

Alliansens förslag på effektiviseringar

Förskolor: 5,3 miljoner (2,1 miljoner mindre än förvaltningens förslag)

Bidrag till fristående: 5 miljoner

Administration: 3 miljoner

FOU: 2,5 miljoner (1,5 miljoner mindre än förvaltningens förslag)

Resursenheter: 2,5 miljoner

Lokaler: 1,2 miljoner

HR: 1,2 miljoner

Kulturskolan: 1,2 miljoner

Komtek: 1 miljon

Övrig personal: 1 miljon

Utbyte av arbetskläder: 1 miljon

Modersmålsundervisning: 1 miljon

Skolsjuts: 800 000

Svenska A: 800 000

Fritidshem: 500 000 (1,4 miljoner mindre än förvaltningens förslag)

Förskolebussar: 0 (1,5 miljoner mindre än förvaltningens förslag)

Totalt: 28 miljoner (plus minskade kostnader till måltidsservice på 2 miljoner)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.