Leif Ljungberg, verksamhetschef för förskola /Barn med surfplatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan det innebära att dra ner på antalet skärmar i förskolan? Så resonerar Leif Ljungberg, verksamhetschefen för förskola i Halmstad. Foto: SVT/TT

Så vill Halmstads kommun förändra digital undervisning i förskolan

Publicerad

Färre skärmar som används mer professionellt – det är Halmstads plan för förskolan. Men samma tankar finns inte i alla halländska kommuner.

Halmstads kommun ska göra en översyn av de digitala verktyg som finns i förskolorna. Tanken är att antalet surfplattor ska minska och att de som blir kvar ska användas på ett bättre sätt.

– Vi vill satsa extra mycket på språkutveckling och förebyggande inför läsning, säger Leif Ljungberg, verksamhetschef för förskola i Halmstads kommun.

Nya råd kring barns skärmtid

Barns skärmtid är något som diskuterats under hösten. I början av oktober gav regeringen Skolverket uppdraget att föreslå ändringar i läroplanen som i huvudsak ska göra förskolan skärmfri för barn. Syftet är att läsförmågan ska öka.

Och i november gick Svenska Barnläkarföreningen ut med nya rekommendationer om skärmtid för barn. Rekommendationen säger bland annat att barn under två år inte bör använda skärmar alls, med motiveringen att tidigt användande bland annat kan påverka barns språkutveckling, koncentration och känsloreglering.

– Vi har tagit del av detta, men vi vill ju inte vara så kategoriska att vi säger att vi ska få bort alla digitala verktyg i förskolan, säger Leif Ljungberg.

Ingen förändringsplan på andra halländska kommuner

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med alla kommuner i länet men ingen kan svara på hur mycket skärmtid barnen har i förskolan. Alla uppger att digitala verktyg främst används till undervisning men endast Halmstad har planer på att minska antalet verktyg som barnen använder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.