Ur SVT:s arkiv – se Barnjournalenreportaget om barnen i halländska Bua som bor granne med kärnkraftverket Ringhals. Foto: SVT

Se hela Barnjournalen-reportaget om barnen vid kärnkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Är inte barnen i Bua rädda när de bor så nära ett atomkraftverk? Frågan ställde Barnjournalens reporter i det här reportaget om barnen som växte upp nära Ringhals efter Harrisburg-olyckan 1979. Se hela inslaget från SVT:s arkiv här.

Tre av barnen i reportaget har senare i livet gjort yrkeskarriär inne på kärnkraftverket Ringhals. En av dem är Katarina Rogerstam.

– När man ser inslaget i dag är det tydligt att vi de nog inte tyckte vi gav rätt svar. De ville nog att vi skulle vara med rädda än vad vi var, säger hon 40 år senare.

Fakta

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet