I tio dagar har Sveriges första exemplar av segeldrönare varit ute till havs. Den har seglat drygt 600 kilometer och främst rört sig i naturreservaten Fladen och Lilla Middelgrund, två viktiga övervintringsplatser för havsfåglar. Datainsamlingen har pågått störningsfritt dygnet runt.
– Just här försöker vi ta reda på hur mycket fisk det finns runt de skyddade områdena. Genom det här ska vi kunna reglera fisket och hitta så bra skyddsåtgärder som möjligt för de här områdena, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid SLU Aqua.
Segeldrönaren mäter även salthalt och vattentemperatur. Med hjälp av en kamera tar den bilder av sin omgivning. Den rör sig ljudlöst och släpper inte ut någon koldioxid, eftersom den helt och håller drivs av energi från solpaneler.
Farkosten kan vara ute till havs i månader och är byggd för att klarar tuffa förhållanden som stora vågor. Navigationen sköter den automatiskt.
– Vi styr den med hjälp av mobilen. Via satellit skickar vi ut positioner som den sen rör sig mot, berättar Jonas Hentati-Sundberg.
Arbetsmetoden ger forskare nya insikter om livet under ytan och kompletterar undersökningar gjorda med bemannade fartyg.
– Vi får en upplösning i tid och rum som är omöjlig att uppnå med traditionell teknik. Så det har stor betydelse för framtida forskning, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid SLU Aqua.
Efter att den lilla båten plockats upp ur havet skickas den till Lysekil där dess insamlade data analyseras. Förhoppningen är nu att flera sådana här ska åka runt i våra svenska vatten.
– Med en framtida flotta av marina drönare kan vi få detaljkoll på hur ekosystemen mår. Därmed skapas möjligheter för politiker och förvaltare att snabbt och effektivt genomföra åtgärder som bidrar till en hållbar utveckling för havsmiljön, säger Jonas Hentati-Sundberg.