Två bagare som gör semlor och förbereder inför fettisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Semlan är något vi behöver när det är mörkt och tungt”. Hör Peter Halldén och Nelli Amnebjer om semlans betydelse för bagerierna. Foto: Anton Johansson/SVT

Semlorna håller bagerierna vid liv – året runt

Uppdaterad
Publicerad

Fettisdagen är här och blir det som i fjol beräknas 8-9 miljoner semlor ätas under dagen. En viktig inkomstkälla för branschen som de senaste åren haft det allt tuffare ekonomiskt.

– Tack vare semlorna kan vi ha fler anställda igång året runt, säger Nelli Amnebjer, konditor i Slöinge.

Enligt branschorganisationen ”Sveriges bagare & konditorer” äter två av tre svenskar en semla under fettisdagen. I år hoppas man på att förra årets rekord ska slås.

Följ med till två halländska bagerier och se hantverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.