Serbisk-ortodox kyrka byggs i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

På landet i Smedjeryd i Laholm håller en bondgård på att byggas om till domkyrka och kloster för serbisk-ortodoxa kyrkan i norra Europa. Hallandsnytt har varit på besök och träffat biskopen och diakonen som redan är bosatta där.

Det låter osannolikt. Men det är sant. Den serbisk-ortodoxa kyrkan bygger domkyrka i Våxtorp. Så här ska gården i Smedjeryd se ut när den är färdig och alltså har gått från bondgård till domkyrka och nunnekloster. Än återstår en hel del jobb trots att man har restaurerat i tre år. Församlingsborna bygger vidare när pengar, tid och material finns. Biskopen och diakonen ägnar en stor del av sitt arbete åt att rusta upp. Att det tar tid gör ingenting.

Att man valt just Smedjeryd i Våxtorp utanför Laholm beror på det lämpliga läget. Mitt emellan Oslo och Köpenhamn och mitt emellan Stockholm och London. Många mindre församlingar finns även på närmare håll.

Här i kyrkan börjar biskopen och diakonen alltid sina dagar med böner och genom att tända rökelse. Inredningen kommer från hela europa och är skänkt av olika serbisk ortodoxa-medlemmar. Just nu fastar dom religiösa männen till minne av jungru Maria så efter bön och gudstjänst är det dagens arbete som gäller. Man har bland annat anlagt en park bredvid gården som ska skötas. För biskopen är det även pappersarbete ska ska göras. Inte någon större skillnad från hans tidigare tjänster i Europa och Kanada menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.