En delad bild som visar två sektioner. Till vänster tränar två unga flickor fotboll på en grön gräsmatta med målet i bakgrunden, medan den högra sektionen visar Andreas Ivarsson på Hallands fotbollsförbund som står framför ett nät i ett fotbollsmål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jämna matcher” är viktigt för att fotboll ska vara roligt förklarar Andreas Ivarsson, som sitter i styrelsen på Hallands fotbollförbund och även arbetar som professor i psykologi på Högskolan i Halmstad. Foto: SVT/STORYBLOCKS

Därför slopas serierna för barn som spelar fotboll i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Mer flexibilitet för föreningar, jämnare matcher och en sundare tävlingsmiljö. Det hoppas Hallands fotbollförbund uppnå genom att införa serielösa matcher för 10-12-åringar.

– Det kan dämpa resultathetsen, säger Andreas Ivarsson på Hallands fotbollförbund.

Här berättar han hur det ska genomföras och varför.

Sedan 2017 redovisar svensk fotboll inte längre resultat och tabeller för barn upp till 12 år. Förra året slopade Stockholm även seriespel för åldrarna 10-12 och nu går Hallands fotbollförbund samma väg.

En ambition hos förbundet är att så många som möjligt ska tycka det är roligt och hänga kvar i fotbollen. Serielösa matcher ska även möjliggöra för ledare att göra val som passar just deras grupp.

– Alla har inte samma möjlighet att ta sig till matcher och föreningar har olika förutsättningar. Vi hoppas det här kan ge flexibilitet att välja hur många matcher man vill spela och hur långt man vill åka, säger Andreas Andersson.

Han är själv tränare för ett gäng sexåringar och professor i psykologi på Högskolan i Halmstad. I sin forskning har han studerat vilka faktorer som gör att unga slutar spela fotboll.

Ledare ska också kunna välja vilken nivå man vill spela på. I klippet svarar Andreas Ivarsson på frågan om de då inte finns risk att de väljer att toppa lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.