SVT:s reporter Jonathan Otter mötte upp några av dem som ska tävla i helgen. Foto: SVT

Simning på öppet hav allt mer populärt

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig start för de 129 simmarna i Torekov Open Water. På söndag går starten från Kapellhamn på Hallands Väderö och tre kilometer därifrån väntar målet vid morgonbryggan i Torekov. Tävlingen är en av många inom extremsportsgenren, som blivit allt mer populär de senaste åren.

De snabbaste simmarna förväntas simma hela sträckan på ungefär 35-40 minuter. Nina Lundgren är en av dem som legat i hårdträning för de tre kilometrarna som väntar.

– Jag förbereder mig genom att simma mycket ute i havet, vänja mig vid vågorna, kunna läsa av vågorna och ha roligt i vågorna, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Som triathlet tränar hon också cykling och löpning men det är just havssimmet som är hennes favorit.

– Det är detta som är belöningen, att få ge sig ut och simma havssim, säger Nina Lundgren.

Formen på plats

Hon har taktiken helt inför söndagens tävling.

– Formen är underbar, precis som den ska vara. Jag ska simma lugnt, inte titta upp för mycket och simma rakt, säger hon.

Och förväntningarna är höga inför loppet.

– Jag förväntar mig att det här blir ett kanonlopp, att alla har kul, att alla kommer i mål, och att alla utmanar sig själva och pushar sina egna gränser. Man kan mycket mer än vad man tror, säger Nina Lundgren.

Ökat intresse för havssim

Intresset för extremsporter som triathlon och långdistanslopp har ökat rejält i Sverige de senaste åren. Och just att simma på öppet vatten har blivit en trend som lockar såväl elit- som hobbysimmare. Hasse Nilsson från Svenska simförbundet har jobbat nära sporten och tror att populariteten har flera anledningar.

– Vågor och vindar och strömmar och kampmomenter, att man simmar sida vid sida i grupp, säger han till SVT Nyheter Halland.

– Antalet tävlingar ökar varje säsong och varje tävling har fler lopp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.