– Det är klart att projektet kostar lite grann, men det här är billiga pengar i dag jämfört med vad det kan kosta om vi inte gör någonting, säger Magnus Bergkvist, rektor på Parkskolan. Foto: SVT

Skolan lyfter missbruksproblem i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

På Parkskolan i Laholm genomförde man i våras ett projekt för att få fler barn att våga prata om missbruksproblem i familjen. Projektet var framgångsrikt och nu vill man sprida det till fler skolor.

Under måndagen berättade SVT Nyheter Halland om Caroline och Bea Anderssons erfarenheter av att växa upp med en missbrukande pappa, och deras filmprojekt för att bryta tystnaden kring missbruksproblem.

På Parkskolan i Laholm har femteklassare fått se filmen – som är baserad på systrarnas erfarenheter – i ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten.

– Det är ett försök att fånga upp de elever som lever i hem med psykisk ohälsa och missbruk. Ett sätt att få fatt i eleverna så tidigt som möjligt, säger säger Magnus Bergkvist, rektor på Parkskolan.

Våga öppna sig

För att kunna ta hand om reaktionerna har skolan tagit hjälp av socialtjänstens ungdomsarbetare och elevhälsan. Under två månader har eleverna fått lära känna personalen för att våga öppna upp sig efter filmvisningen.

Och det har gett resultat.

– Vi har elever där vi har inlett ett samarbete mellan skolan och socialtjänst. Där vi har träffats med föräldrar och elev och diskuterat elevens upplevelse av sin hemsituation, säger Magnus Bergkvist.

LÄS MER: Växte upp med missbrukande pappa – nu vill de hjälpa andra

Ingrid Gustavsson är enhetschef på socialkontoret i Laholm, och ledare för projektet. Hon lärde känna Caroline och Bea Andersson när hon jobbade med liknande frågor på Region Halland.

– Systrarna hade en upplevelse av att de försökte göra sig hörd på olika sätt, men att ingen lyssnade på dem, säger Ingrid Gustavsson, projektledare.

Ingrid Gustavsson, enhetschef på socialkontoret i Laholm. Foto: SVT

Ungefär vart femte barn växer upp i familjer där det finns psykisk ohälsa eller missbruksproblem. Ingrid Gustavsson menar att det är viktigt att barnen får hjälp i så tidig ålder som möjligt.

SE MER: Gör så här om du misstänker att ett barn far illa

– En risk kan ju vara att man tror att det är ens eget fel, och vänder det inåt och blir självdestruktiv. Och att man inte orkar anstränga sig i skolan. Men det kan också vara att man blir bråkig och utåtagerande, säger hon.

Vill se gemensam satsning

Nu ska Parkskolan i Laholm genomföra projektet med en ny femteklass. Och ytterligare en skola i kommunen är på väg att testa projektet. Magnus Bergkvist vill se att det blir en gemensam satsning för hela Laholm.

– Vår förhoppning är att projektet ska genomföras på alla skolor i Laholm. Det är klart att det kostar lite grann, men det här är billiga pengar i dag jämfört med vad det kan kosta om vi inte gör någonting, säger Magnus Bergkvist, rektor på Parkskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.