Tvådelad bild: En ung tjej sitter i sängen med kudden i famnen och ansiktet i händerna, hon har en mobiltelefon bredvid sig, samt skolpsykologen Sara Salomaa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vården måste finnas nära barn och unga, säger skolpsykologen Sara Salomaa. Foto: Stina Stjernkvist/ TT / Jennifer Sandberg

Skolpsykologer i Falkenberg varnar – försämrad tillgång till vård för unga

Uppdaterad
Publicerad

Omorganisation inom barn- och ungdomspsykiatrin i Halland har höjt tröskeln för barn och unga att få vård. Det menar skolpsykologerna i Falkenberg i en ny rapport.

Region Hallands omorganisation innebär att barn och ungdomar med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa som inte redan har kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup) ska hänvisas till mottagningarna Barn och ungas psykiska hälsa, som bara finns i Halmstad och Kungsbacka.

I klippet ovan ser du vilka risker skolpsykologer i Falkenberg ser med det här upplägget.

Så tillbakavisar regionen kritiken

Bup Hallands verksamhetschef och psykiatrinämndens ordförande tillbakavisar kritiken från skolpsykologerna i Falkenberg. Se deras svar här:

Stefan Lemon, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin blir intervjuad av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Lemon, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Halland tycker att vården av ungas psykiska ohälsa i Halland var mer ojämnt fördelad innan omorganisationen. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.