Antalet som sysselsätts inom arbetsintegrerade sociala företag i Sverige ökade under 2017 med närmare tusen personer. Detta enligt siffror som Tillväxtverket låtit ett socialt företag ta fram.
Det innebär att det växer igen efter några års tillbakagång där flera sociala företag tvingats lägga ner av ekonomiska skäl runt om i landet.
”Mycket intressant”
Nästan 10.000 personer sysselsätts i dag inom totalt 333 arbetsintegrerande sociala företag, uppger Tillväxtverket.
LÄS MER: Så blev funktionsnedsatta Jan-Åke sin egen chef
Även i Halland växer företeelsen. I dag finns cirka 15 sociala företag i länet.
– Tittar vi på Halland händer det mycket intressant på det här området. 2011 visste vi inte ens vad det var, det fanns inga arbetsintegrerande företag alls här. Nu har vi sex stycken bara i Falkenberg och jag vet att fler kommuner jobbar mycket med det här just nu, säger Johanna Fredriksson.
Hon är arbetsmarknadscoach och samordnare för sociala företag i Falkenbergs kommun som var tidigt ute med sociala företag och har flest i Halland i dag.
– Det är en kombinationen av att vi har haft personer som är väldigt drivande i de här företagen och att Falkenbergs kommun tidigt såg nyttan av det. Vi var först i Halland med att anta en policy för socialt företagande, säger Johanna Fredriksson, arbetsmarknadscoach och samordnare för socialt företagande i Falkenbergs kommun.
Integrera människor
Falkenbergs kommun stöder de sociala företagen bland annat genom att köpa arbetsträningsplatser, men också tjänster och varor.
Ett socialt företaget är inte en bolagsform i sig, utan en definition på en fristående rörelse som fokuserar lika mycket på att skapa sysselsättning för människor långt från arbetsmarknaden som på lönsamheten.
Medarbetarna ska ha möjlighet att arbeta hundra procent av sin egen förmåga.
I Halland finns bland annat sociala företag som driver café, hunddagis och trädgårdstjänster.
Det här är socialt företagande
Arbetsintegrerande sociala företag ska driva affärsverksamhet
1 ... med målet att integrera människor med svårigheter att få och behålla ett arbete på öppna arbetsmarknaden.
2 ... som skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande eller avtal.
3 ... som i huvudsak återinvesterar sina vinster i den egna eller liknade verksamheter.
4 ... som är självständig från offentlig verksamhet.
Källa: Tillväxtverket