Foto: TT/Maria-Elena Zelaya

Soligt badväder – men inga livräddare på stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Det soliga, varma vädret innebär att många tar tillfället i akt ta sig ett dopp i det blå. Men på exempelvis Tylösand har livräddarna ännu inte börjat sin arbetssäsong.

– Kruxet är att vi arbetar ideellt. Våra livräddare har arbeten till vardags och vi kan inte förändra det, säger Peter Karlborg som är ordförande i Livräddarna Tylösand.

Livräddarna börjar bevaka stränderna kring midsommar och gör det ända in i mitten på augusti. Men i år har sommarvärmen kommit ovanligt tidigt vilket innebär att stränderna flockas med badgäster. Och Tylösand är känt för att ha kraftiga strömmar och föränderliga sandbottnar.

Kommunen bestämmer

– Peppar peppar har vi inte haft några kraftiga vindar. Det är varit lugnt badväder med stilla vatten och knappt några utströmmar. Jag har varit nere och kikat på mina lediga stunder, säger Peter Karlborg.

Den enda myndighet som kan förändra beslutet om när livräddarna sätts in är kommunen. Men om schemat skulle tidigareläggas skulle det då blir fråga om anställningar.

– Det är ju min önskedröm. Givetvis hade det varit ett önskemål att få vara ute i god tid. Det kanske är något som förändras i framtiden med tanke på klimatet, säger Peter Karlborg.

”Simma längs kustlinjen”

Eftersom livräddarna nu inte arbetar på stränderna ligger ansvaret helt på badgästerna själva. Och det finns en handfull saker som kan vara bra att ha i åtanke.

– Bada aldrig ensam. Se till att ha någon med dig. Var dessutom uppmärksam på var livbojar finns. Ska man simma så gör inte det ut till havs utan snarare längs med kustlinjen, säger Sophia Arslan, som är kommunikatör på Livräddarna Tylösand.

”Övertro på konditionen”

Slutligen rekommenderar Livräddarna Tylösand badgäster att årligen ta simborgarmärket. Det får man genom att kunna simma 200 meter bröst-eller frisim, varav 50 meter på rygg.

– På så sätt kontrollerar man sin simkunnighet. Det finns en viss övertro bland folk på sin egen kondition i vattnet, säger Sophia Arslan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.