Patrik Gustavsson är tillsammans med sin familj en så kallad långliggare på camping i Haverdal. När han så här i början av säsongen skulle åka och slänga ett par gamla campingstolar på återvinningscentralen i Flygstaden för att kunna köpa nya blev det kalla handen.
– Jag fick till svar att att den bara är för kommunens egna invånare. När jag frågade var jag ska göra av grejerna svarade de att jag får ta med det till hemkommunen. Själv bor jag ju i Ljungby, men våra campinggrannar är från Ludvika, det är inte rimligt att de ska ta med sig det till sin hemkommun, säger Patrik Gustavsson.
15 fria besök per år
Det kommunala renhållningsbolaget Halmstad energi och miljö (HEM) införde vid årsskiftet nya regler som begränsar antalet fria besök på tippen till 15 per år. Besökare registrerar sig med körkortet. Men det gäller bara hushåll och fastighetsägare i Halmstad, inte tillfälliga besökare.
Läs mer här: Kritik mot nya sopregler
P4 Halland berättade tidigare i dag om Ljungbybon Patrik Gustavssons inlägg på Halmstad kommuns hemsida där han bland annat skriver:
” Vi har campat, handlat och förbrukat åtskilliga pengar i er stad, i många år, men att slänga några saker vi har köpt i era butiker, det passade inte. Innebär det att ni tycker att vi ska köpa våra saker i hemkommunen också?”
– Jag hade inte haft något emot att betala för mig, men att helt stänga ute oss tycker jag blir fel, säger Patrik Gustavsson.
Stugägare får slänga
Åsa Montan, kommunikatör på HEM, har svarat på Patrik Gustavssons Facebook-inlägg och bekräftar att det stämmer – tillfälliga gäster i kommunen har i nuläget ingen möjlighet att slänga sopor på kommunens återvinningscentraler.
När Halmstads kommunfullmäktige beslutade om det nya systemet i höstas beslutades inte om några undantag, meddelar hon.
Däremot är inte alla sommargäster utestängda.
– Sommarstugeägare som äger sin fastighet är per automatik också kunder och har rätt till sina 15 fria besök per år. Om man däremot hyr sin stuga får man se om man kan göra upp med fastighetsägaren om man får använda dennes fria besök. Men för campingbesökare har vi i nuläget ingen lösning, säger Åsa Montan.
Campingstolar i hushållssoporna
Men enligt henne är dörren inte alls stängd för att hitta lösningar.
– I första läget har vi bara fokuserat på att få det här systemet att fungera för våra invånare, men tillfälliga besökare kan vara en av sakerna som vi därefter får titta på, säger hon.
Hur gick det då med Patrik Gustavssons två campingstolar som han inte fick slänga på Flygstadens återvinningscentral?
– Jag åkte tillbaka till campingen och sågade sönder de i smådelar och slängde dem bland hushållssoporna istället för att sortera dem på rätt sätt, säger han.