Bilderna på lösgående hundar i klippet är tagna vid en hundstrand i Halmstad. Foto: SVT

Starka reaktioner mot lösa hundar i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Flera röster har höjts efter att länsstyrelsen för en tid sedan gick ut och berättade om problem med lösspringande hundar i naturreservat. På Brukshundklubben i Falkenberg finns en förståelse för det.

– Jag tycker att det är för jäkligt att folk inte kan hålla kolla på sina hundar och vilka regler som gäller. Alla borde veta att naturreservat är naturreservat. Det står skyltar så att man ska inte kunna missa det, säger Carola Carlsson, ordförande i Falkenbergs Brukshundklubb.

Många reaktioner

För en tid sedan rapporterade SVT Nyheter Halland att både djur och människor har kommit till skada på grund av att hundar sprungit lösa i länets naturreservat, trots att koppeltvång råder.

LÄS MER: Lösa hundar orsakar problem i naturreservat

I sociala medier har flera personer kommenterat fenomenet. På SVT Nyheter Hallands facebooksida skriver en person att ”Hundar ska hållas kopplade. Kan det sägas enklare än så?”. En annan skriver att ”Tydligare skyltar och information krävs”.

Försämrad attityd

Enligt Carola Carlsson har att attityden mot hundägare försämrats på grund av att vissa bryter mot reglerna.

– Alla hundägare visar inte den hänsyn som krävs mot de som inte är hundägare, det finns även de som är rädda för hundar, och vi måste lära oss att ta den hänsynen, säger hon.

Hundvakten Anita Granberg tycker att det är viktigt att man har uppsikt över sin hund. Foto: SVT

Hundvakten Anita Granberg håller med om att det är viktigt att ha uppsikt över sin hund.

– Det är inte ok att släppa hunden var som helst. Det ska vara på hundrastgården, här på Västra stranden, eller privat mark, säger hon.

Hundägaren Björn Pettersson anser att de flesta hundägare har bra koll på sin hund.

– Det är väldigt varierande men generellt tycker jag nog att de flesta är bra på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.