Så mycket krävs av en förtroendevald kommunpolitiker

Publicerad

Rapporteringen kring kommunpolitikern Andréa Skoglund (SD) i Halmstad har väckt frågan vad det egentligen går att kräva för engagemang av en fritidspolitiker med förtroendeuppdrag. Inte minst med tanke på det kommande valet 2022.

– Det är poänglöst att vara politiker om man inte har något intresse av att delta, säger Jörgen Johansson, statsvetare på Göteborgs universitet.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Halmstadpolitikern Andréa Skoglund (SD) som för att undvika att behöva återbetala sin sjukpenning lyft fram att hon trots flera politiska uppdrag, bland annat ledamot i fullmäktige, inte lagt någon större energi på politiken.

Enligt Jörgen Johansson får politiker idag ofta ta på sig fler uppdrag än tidigare. Samtidigt finns en tendens att politiker har högre frånvaro i beslutande församlingar, att det finns fler politiska vildar och större omsättning bland politiker. 

– Det finns tecken på att det  inte finns samma tryck i politiska partier för att få uppdragen. Vi ser tendenser oftare nu än tidigare att alla kanske inte tar sina uppdrag på riktigt allvar, säger han.

En försiktig start i politiken med mindre tunga uppdrag rekommenderar han för att växa in i politiken. Att vara förtroendevald menar han är ett tungt ansvar.

Starta klippet för att höra Jörgen Johansson berätta mer av vad väljarna ska kunna förvänta sig av förtroendevalda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.