En arm med en medicinsk sensor fäst på huden, i bakgrunden en person i vårdmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diabetesmottagningen i Halmstad har idag bara en fast anställd diabetesläkare, resten är hyrläkare. Hör i klippet regionen om svårigheterna med att bemanna upp. Foto: Erik Nylander/TT

Stor brist på diabetesläkare i Halmstad – tvingas ta in hyrläkare

Publicerad

Diabetesmottagningen i Halmstad har stora problem med att anställa läkare. Senast förra vecka slutade en läkare vilket nu innebär att endast en av fem läkartjänster är tillsatta, resterande tvingas regionen bemanna upp med hyrläkare.

– Det är givetvis oroande att den specialisten är svårrekryterad, säger Susanne Svensson, verksamhetschef för medicinkliniken Halmstad.

Diabetesförbundet har kritiserat Region Halland för att diabetesvården har försämrats. De menar att väntetiderna blivit längre vilket riskerar att öka risken för följdsjukdomar.

Region Halland menar dock att patienterna, trots bristerna i bemanningen, erbjuds den vård de behöver.

Hör regionen bemöta kritiken i inslaget ovan.

Flera läkare har slutat

I Halmstad har diabetesmottagningen, under de senaste två åren, tappat tre diabetesläkare och nu tvingas man bemanna upp med hyrläkare. I somras skickade man därför ut ett meddelande till patienter om risk för längre väntetider, något som nu ska vara avvärjt enlig ledningen.

Diabetesförbundet: Bristande diabetesvård i Halland

Sven Fogelström på Diabetesförbundet i Halland står vid en träbro i en grönskande miljö, med träd i bakgrunden. Personen håller något i händerna och verkar njuta av den omgivande naturen. Stämningen är lugn och avkopplande, med solsken som lyser över området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven Fogelström berätta hur diabetiker i Halland påverkas om de inte får tillräcklig vård av regionen. Foto: Nellie Rolandsson/SVT

Komplikationer vid typ 1-diabetes

Beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden

Om blodsockret stiger och blir mycket högt kan man få syraförgiftning, så kallad ketoacidos. Det är ett akut och livshotande tillstånd.

Om blodsockervärdet sjunker kraftigt kan man få en insulinkänning, så kallad hypoglykemi. Kan leda till medvetslöshet och bli livshotande.

Skador på blodkärlen kan ge sämre känsel i fötter och ge ögonkomplikationer samt njurskador.

Källa Diabetes Wellness

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.