Solcellsparken Solsidan har varit i drift sedan juni 2016. Foto: Varberg energi

Svårt att få ekonomi i solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren togs Sveriges största solcellspark i drift. Parken har producerat den mängd el som beräknades men enligt Per Öhman, chef för affärsstöd på Varberg energi, är det svårt att få ekonomi i anläggningen.

Den sista juni förra året togs Sveriges största solcellspark, Solsidan, i drift. Parken ligger utmed E6 i Varbergs kommun och täcker en yta på cirka sex hektar.

LÄS MER: Nu byggs Sveriges största solcellspark

Enligt Per Öhman, chef för affärsstöd på Varberg Energi, har intresset för parken varit stort.

– Det är väldigt roligt med alla studiebesök som kommit från kommuner, energibolag och skolor. Den har väckt intresse från hela Sverige, säger han.

Har uppnått målet

Under det första året har parken producerat cirka 3.000 megawattimmar.

– Det var det vi räknade på i våra kalkyler, säger Öhman.

Varberg energi investerade mellan 23 och 24 miljoner kronor i parken. Enligt Per Öhman är solceller inte det mest ekonomiska sätt att producera el på.

– Det är ekonomiskt utmanande, men för oss är det en del i vårt uppdrag från kommunen att främja förnybar energiproduktion, säger han och fortsätter:

– Det är som all ny teknik, den blir billigare successivt. De som satsar först får en tuffare ekonomisk kalkyl än de som kommer efteråt. Vi ser samma vad gäller elbilar. De blir effektivare, billigare och får bättre batteri.

Miljövänligt och tyst

Samtidigt påpekar han att det finns flera andra positiva aspekter med parken.

– Den har väldigt låga driftskostnader. Och om man jämför med vindkraftverk som är stora, syns på ett annat sätt och har roterade delar så är en solcellsanläggning tyst, har en lång ekonomisk livslängd och ger inga skuggor.

I nuläget finns inga planer på ytterligare solcellsparker i Varberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.