Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Linnea Lönnberg om vad stridsmoral är och om det kan vara avgörande för hur det går i krig. Foto: Teresia Loive/SVT/SVT Arkiv

Stridsmoralen undersöks av Militärhögskolan i Halmstad under Aurora 23

Uppdaterad
Publicerad

Vad är en god stridsmoral och varför är den viktig? Det ska forskare ta reda på under försvarsövningen Aurora 23. Observatörer kommer att leta efter god stridsmoral ute i fält, i studien som leds från Militärhögskolan i Halmstad.

I veckan inleds en av de största militärövningarna på många år. Drygt 25 000 personer från 14 länder ingår i övningen Aurora 23 som framför allt sker i södra Sverige.

Under militärövningen kommer forskare studera krigsmoral; vad det är och varför den är viktig. 30 observatörer runt om i hela Sverige, däribland Militärhögskolan i Halmstad som ansvarar för studien, kommer att kommer att vara ute i fält och leta efter exempel på god stridsmoral.

Stridsövningen Aurora 23 pågår fram till den 11 maj. Syftet är att höja förmågan att möta väpnat angrepp mot Sverige.

I klippet ser du observatören Linnea Lönnberg, från Militiärhögskolan i Halmstad, om vad stridsmoral är och om det kan vara avgörande för hur det går i krig.

Skulle du gå ut i krig om Sverige angrips? Dela din åsikt i chatten här nedanför:

Skulle du gå ut i krig om Sverige angrips?

Max • Det verkar som Europa/Sverige vill provercera fram ett krig så mycket prat om det. Vem står på fredens sida?

Pinnat inlägg

Tack så mycket för att ni har delat med er! Nu stänger vi chatten för den här gången. Trevlig kväll!

Peder Sandström • Utan minsta tvekan

Fredrik T-L • Självklart - och det skulle nog de flesta här göra vilket world value survey visar även man istället tycks ha tagit det här tillfället i akt att beklaga sig över invandring och kriminalitet. Tråkigt att folk inte kan hålla sig till saken.

Att gå i krig om vi blir anfallna är självklart • Varje medborgares plikt att skydda sitt land, varje förälders plikt att skydda sin familj.

När era närmaste dör så kommer ni också göra ert val att ta upp vapen

Alicia • Definitivt, alla dagar, alla dygn

Njae • Känner att jag inte behövs. Vi har så många krigare som tränar med vapen och granater på gatorna. Känns som vi har tillräckligt med militärstyrka.

Rocky • Sätt mig i samma trupp som våran statsminister så följer jag gladeligen med.

Qmats • Ja på frågan är en gammal sjöman
Det finns många bra örlogsfartyg som behövs vid in satts samt bra sjömän till ubåtar , skepp som ligger i malpåse.

Pär J. • Jag är 66 år och bipolär, men det måste väl finnas uppgifter inom civilförsvaret även för mig. Systemet med värnplikt var bra, det fanns uppgifter för alla.

Anna • Nej, våld är aldrig en lösning. Jag är emot att vi ska gå med i NATO och tror istället på fredliga lösningar.

Detta är Aurora

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Omkring 26 000 män och kvinnor kommer att delta.

Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband över hela Sverige kommer vara delaktiga men det är framförallt i södra Sverige samt på och runt Gotland som övningen kommer märkas. För att genomföra Aurora 23 kommer övningens deltagare att öva i områden som främst är Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält men även på privat mark.

Övningen startar 24 april och pågår till 11 maj.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.