Halland deltar i projektet, en person som talar oromo får nu testa gå kursen digitalt – starta klippet för att höra Houda Axelsson, länssamordnare för samhällsorientering, berätta mer.

Svårt att hitta språkkunniga kursledare för nyanlända – digitalisering kan bli lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Att hitta språkkunniga kursledare har varit en utmaning för kommuner som ska erbjuda samhällsinformation till nyanlända som talar mindre vanliga språk. Men pandemin har blivit en ögonöppnare för digitala lösningar. Därför undersöker man nu om digitalisering kan vara lösningen på det mångåriga problemet.

Kommuner ska erbjuda kursen Samhällsorentering till nyanlända på deras modersmål. Men kommunen har i vissa fall svårigheter att möta behovet, speciellt när de behöver erbjuda kursen på ett mindre vanligt språk.

Stockholms läns kansli för samhällsorientering driver nu ett projekt för att se över möjligheterna för en nationell samverkan.

I klippet berättar Houda Axelsson, länssamordnare för samhällsorientering i Halland, om dagens svårigheter och vad de tror om en gemensam lösning.

Detta är samhällsorientering för nyanlända

Samhällsorientering är till för dig som är mellan 18 och 64 år som:

  • nyligen har fått uppehållstillstånd och ingår i ett etableringsprogram från Arbetsförmedlingen
  • är anhöriginvandrare och har varit folkbokförd i en kommun i högst tre år

Kursen är på 100 timmar och ger kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Kursen är gratis och ges på modersmålet eller annat språk som behärskas.

Du får kunskap om

  • de mänskliga rättigheterna och de grundläggande svenska demokratiska värderingarna
  • den enskildes rättigheter och skyldigheter i övrigt
  • hur samhället är organiserat
  • praktiskt vardagsliv
  • digital kompetens

Samhällsorientering är obligatoriskt för alla som har kommit som flyktingar till Sverige.

Källa: Halmstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.