Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Seda Sanlier från Halmstad greps under tisdagskvällen och hölls frihetsberövad under natten. Se SVT:s reporter berätta vad som hittills framkommit i fallet. Foto: SVT

Svensk-turkiska journalisten Seda Sanlier från Halmstad greps i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-turkiska frilansjournalisten Seda Sanlier som är bosatt i Halmstad greps på flygplatsen i Istanbul under tisdagen. Detta enligt uppgifter från hennes sambo och turkiska oppositionella medier.

Hennes sambo Hamza Yalcin, även han journalist och regimkritiker, uppger till SVT Nyheter Halland att Sanlier greps när hon klev av planet i Turkiet där hon skulle hälsa på släkt och vänner.

Under onsdagseftermiddagen fick han veta att hon släppts efter att ha varit frihetsberövad sedan 20-tiden i tisdags. En brottsutredning ska ha inletts av turkiska myndigheter, enligt uppgifter han har fått.

Se klippet ovan om vad vi vet om gripandet av Seda Sanlier och varför hon har terroriststämplats av Turkiet.

Utrikesdepartementet uppger till SVT att de inte har någon kännedom om gripandet.

Sambon satt fängslad misstänkt för terrorbrott

Sanliers sambo Hamza Yalcin, även han bosatt i Halmstad, satt i ett uppmärksammat fall fängslad i Spanien efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet mot honom.

I klippet nedan hör du Seda Sanlier berätta om händelsen och varför hon väljer att inte lämna Turkiet tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag visste inte att jag hade en arresteringsorder om mig” – starta klippet för att höra journalisten Seda Sanlier. Foto: Daniel Strömbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.