• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur mycket kaffe vaskar du om dagen? Foto: SVT

Svensken vaskar en kaffe per dag

Uppdaterad
Publicerad

”Helt perverst”, säger kafferostaren Daniel Eråker som är verksam i Slöinge. Hallänningarna vaskar enligt en uppskattning 10,5 miljoner liter kaffe per år.

Det är en ny Sifo-undersökning som visar att en av tre svenskar inte ens reflekterar över att man vaskar kaffe. Enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket häller svenskarna ut en kopp i vasken per dag. Hallänningarna vaskar 10,5 miljoner liter per år enligt uppskattningen.

– Stämmer det är det helt perverst, säger Daniel Eråker som rostar kaffe i Slöinge.

På ett kafé i Halmstad sitter två tjejer och dricker kaffe. De erkänner att de ofta slänger bryggt kaffe.

– När jag brygger så blir det kanske en kopp som man alltid slänger. Man brygger så mycket, säger Sofia Rading.

Kampanj mot svinnet

Enligt kaffeproducenten Löfbergs, som gjort en uppskattning av statistiken, kommer kaffeproduktionen halveras till 2050 på grund av klimatförändringar. I ett utskick om en ny kampanj som uppmanar konsumenter att slänga mindre kaffe, skriver producenten att kaffebönorna odlas i bergen. Sedan transporternas bönorna på smala vägar och branta stigar. Råvaran plockas för hand och det behövs 64 bönor till en kopp kaffe.

Kafferostaren Daniel Eråker tror också att vårt förhållande till drycken kommer förändras och att kaffet kommer att bli dyrare på sikt.

– Om man tittar på kedjan från planta till kopp så är kaffe för billigt. Någon åker på stryk längs vägen. Jag tror priset kommer att komma upp i en mer human nivå, säger Daniel Eråker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.