Region Halland har startat projektet BB Hemma, där nyblivna föräldrar erbjuds hembesök av en barnmorska efter att barnet fötts

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tyckte det var jättesmidigt” – Emelie Haglund fick hembesök av en barnmorska efter att hennes son föddes och kunde på så sätt lämna BB snabbare. Foto: Andreas Andersson/SVT

Tidig hemgång efter BB – då följer barnmorskan med

Publicerad

Nyblivna föräldrar erbjuds uppföljande undersökningar i hemmet, istället för på sjukhus, vilket gör att de kan få komma hem snabbare. Tidigare i år smygstartade Region Halland ”BB Hemma” men nu är projektet i full gång – följ med på ett hembesök i klippet.

– Man är i sin trygga miljö hemma. Man kanske har hunnit tänka lite mer på frågor som dyker upp, säger Emelie Haglund som använde BB Hemma efter att hennes son föddes.

I klippet ovan får du följa med när en barnmorska kommer på hembesök hos de nyblivna föräldrarna Emelie och Anders.

”Skulle gynna jättemånga”

Under smygstarten i våras deltog 41 halländska familjer i BB Hemma, och nu planerar man att fortsätta satsningen i tre år.

– Förhoppningsvis kan det stanna kvar. Jag tror att det skulle gynna jättemånga, säger Emelie Haglund.

Av säkerhetsskäl finns krav för att kvalificera för hembesöken. Bland annat ska både mamma och barn vara helt friska, och barnet får inte ha fötts innan vecka 37.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.