Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA Foto: TT/SVT

Trots regnet – låga grundvattennivåer i delar av länet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i de kommunala vattentäkterna i Halmstad och Laholm är så låga att utgångsläget inför sommaren är sämre än förra året. Samtidigt ligger nivåerna något högre än normalt i Varberg och Falkenberg.

Trots att utgångsläget i Halmstad och Laholm är sämre än förra året – då det infördes bevattningsförbud – så är det inte säkert att det blir något förbud i år igen. Låg nederbörd var nämligen inte den avgörande faktorn i fjol.

– Hösten och våren 2016-17 var nederbörden som gav påfyllning till vattenmagasinen väsentligt mindre än den var 2017-18, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Bägge åren infördes bevattningsförbud. Men förra året såg det bättre ut – innan situationen förändrades i maj, då de ovanligt höga temperaturerna gjorde att vattenkonsumtionen steg så mycket att produktionen av dricksvatten närmade sig maxkapacitet.

Väderberoende

Huruvida det blir något bevattningsförbud i sommar är det för tidigt att säga någonting om.

– Det är väldigt väderberoende. Det blir sannolikt längre fram i vår som vi kan göra en bedömning.

Då vet man bland annat vilken effekt den senaste tidens regn får på grundvattnet.

– Marken måste först bli mättad i de övre skikten. Det kan ta någon månad innan vattnet rinner ner, säger Mattias Leijon.

När grönskan slår ut börjar växterna att ta upp regnvatten, och då minskar eller avstannar grundvattenbildningen.

Högre nivåer

I andra delar av länet ser det bättre ut.

– Hos oss ser det bra ut inför sommaren. Nivåerna i våra vattenmagasin är något högre än normalt, säger Petra Rissman, VA-chef på Vivab.

I Varbergs och Falkenbergs tätorter använder företaget konstgjort grundvatten, som produceras genom att man tar ytvatten från Ätran som sedan får passera genom en grusås. Men på mindre orter är man beroende av det naturliga grundvattnet, och förra sommaren infördes bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg.

I Kungsbacka används bara konstgjort grundvatten.

– Men vi uppmanar alltid våra kunder att vara varsamma med sin vattenkonsumtion, säger Ulf Carlsson, kommunens enhetschef för vattenproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.