Psykoterapeuten Ullacarin Nilsdotter Holmström håller i bemötandeutbildningar i Halland. Foto: SVT

Tusentals har utbildats i bemötande av självskadepatienter

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal runtom i landet har allt sedan Nationella självskadeprojektet initierades av staten 2011 genomgått olika former av bemötandeutbildningar för att få bättre kunskap om personer som medvetet skadar sig själva.

I nästan varje landsting och region finns det ett antal personer som ansvarar för de så kallade bemötandeutbildningarna. Utbildningarna riktar sig bland annat till sjuksköterskor och vårdare inom psykiatrin.

Och en av tyngdpunkterna i utbildningen handlar just om hur man bör bemöta patienter med självskadebeteende.

– Självskadebeteende är inget problembeteende för patienten själv, utan det är en lösning på ett problem, säger sykoterapeuten Ullacarin Nilsdotter Holmström, som är en av fyra utbildare i Halland.

Och det är just att få den förståelsen för vad självskadebeteende har för psykologisk funktion, som är viktigt, menar Ullacarin Nilsdotter Holmström.

LÄS MER: Malin skadade sig själv aktivt i 22 år

De flesta utbildningsinsatserna läggs på personal inom psykiatrin, då främst på sjuksköterskor och vårdare. Det är sällan läkare går utbildningen.

– De som har makten inom vården är läkarna, och de lyser med sin frånvaro på utbildningarna tyvärr, säger Ullacarin Nilsdotter Holmström.

Lovar satsa mer

I Halland lovar nu Aslak Iversen, chef för vuxenpsykiatriska öppenvården att det ska satsas mer på att lyfta kunskapen och förståelsen för självskadebeteende, för all personal.

”Jag har planerat med verksamhetschefen för heldygnsvården kring denna fråga och vi kommer satsa på att höja kompetensen ytterligare hos all personal – även läkarna.”, skriver Aslak Iversen i ett mejl till SVT Nyheter Halland.

SE MER: Tre vanliga myter om självskadebeteende

Här kan du få stöd

Drabbade och anhöriga kan vända sig till intresseföreningen Shedo för stöd eller information om självskadebeteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.