Modellen med aktivitets- och friskvårdsgrupper för unga är ett samarbete mellan kommunen och regionen. Den finns i flera halländska kommuner – Varberg, Laholm och Kungsbacka. Friskvårdsgruppens syfte är att göra fritidsaktiviteter tillgängliga för alla barn och ungdomar.
– De kan vara ensamma eller ha en diagnos. De behöver komma och få göra något som sätter guldkant på livet, säger Anna Nilsson, enhetschef för ungdomsgårdarna.
Men i Varberg får man inga extra medel till arbetet. Det gör att personalen är oroad inför att behöva välja vilka ungdomars fritidsaktiviteter som går först.
– Ska vi lägga resurserna på ett fåtal unga som mår jättedåligt, eller ska man jobba med främjande verksamhet för den stora gruppen? undrar Anna Nilsson.
”Det finns inga mer pengar att få”
Åse Craft Aronsson (M), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, berättar att förvaltningen har utvärderat verksamheten och ett utvecklingsarbete kommer att ske.
Men hur ska den här typen av uppdrag kunna utföras om inte ytterligare pengar skjuts till?
– Det finns inga mer pengar att få. Man får göra en avvägning vad pengarna kan tänkas räcka till. Den här verksamheten äger inte alltid rum på fritidsgårdar, det kan lika gärna vara på till exempel Kulturskolan eller Komedianten, säger Åse Craft Aronsson (M).
Möt enhetschefen för ungdomsgårdarna, Anna Nilsson, i klippet.