Julia Hedblom och Elin Rosenkrantz på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Hedblom och Elin Rosenkrantz på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg om hur svartsjuka kan bli ett problem i en relation. Foto: Rebecka Block/SVT

Romantisering av svartsjuka kan vara farligt – ungdomsjouren varnar i kampanj

Publicerad

Svartsjuka kan bli farligt. Det säger Julia Hedblom och Elin Rosenkrantz på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg. De möter ungdomar som ser svartsjuka som ett tecken på att deras partner verkligen gillar dem. Ett synsätt som ungdomsjouren vill bryta genom kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt.

Fysiskt och psykiskt våld och kontroll på partnern via sociala medier och mobiler är vad svarsjuka kan leda till för unga tjejer. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att 23 procent av tjejer i åldrarna 16-24 någon gång har blivit utsatta för detta.

– Det kan bli att man blir väldigt instängd, att man inte får ha kontakt med nära vänner och familj och såklart mår man inte så bra om man känner att man inte får leva som man vill, säger Elin Rosenkrantz som är verksamhetsutvecklare på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg.

I klippet berättar ungdomsjouren om vilka konsekvenser svartsjuka kan få.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt

Det är länsstyrelserna tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1 000 möjligheter som driver kampanjen som pågår under februari och mars 2023.

Det är sjunde året som kampanjen genomförs och den inleds med en konferens för yrkesverksamma som möter unga genom bland annat socialtjänst, skola, ungdomsmottagning, rättsväsende och föreningar.

Materialet i kampanjen riktar sig till yrkesverksamma och unga där de kan få information om våld i unga partnerrelationer samt vart de kan vända sig för råd och stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.