En elledning ligger kapad längs en ledningskorridor efter sabotage. Eons regionschef i syd kommenterar händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hjalmar, regionchef på Eon, förklara vad som kan hända när en elledning kapas och se bilderna från platsen. Foto: SVT/Eon

Utbrett sabotage av kraftledningar i södra Halland – kapade med motorsåg

Uppdaterad
Publicerad

Någon eller några har kapat av kraftledningsstolpar i närheten av Knäred sedan början av augusti. Eon har fått sätta in en omfattande väktarinsats för att försöka skydda kraftledningarna.

Det är de största stolparna som energibolaget Eon har i elnätet som drabbats – elnätets så kallade motorvägar.

– Det är väldigt, väldigt farligt för den som utför de här illgärningarna, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.

Polisanmälan nedlagd

En anmälan om skadegörelse upprättades efter händelsen och enligt anmälan finns inga uppgifter om att något försvunnit från platsen. Enligt polisens utredningssamordnare är anmälan nedlagd och det finns ingen misstänkt i ärendet.

Inte vanligt med sabotage

Det händer ibland att det görs sabotage mot delar av kraftsystemet, men det är inte särskilt vanligt enligt Erik Nordman, säkerhetschef på Svenska kraftnät. Nordman är inte insatt i den specifika händelsen i Knäred men säger att motiven generellt kan variera.

– Det kan vara nån som är missnöjd med just det kraftbolaget eller med samhället i stort. Motivet att störa samhället förekommer men det kan också vara ekonomisk brottslighet, säger Erik Nordman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.