Bara i år har polisen i Halland fått in ett trettiotal anmälningar mot Bolagsupplysningen.
– Det är klart att det är många anmälningar mot ett enskilt bolag, säger Kent-Åke Bengtsson, förundersökningsledare i polisens bedrägerigrupp.
Eftersom polisanmälningarna mot Bolagsupplysningen varit så många i hela Sverige så samordnades utredningarna. Över 160 anmälningar hamnade hos kammaråklagaren Thomas Hagman i Kalmar men nu i vår tog han beslutet att lägga ned ärendena. Enligt Thomas Hagman så är avtalstexten ganska tydlig och priset för tjänsten ligger nära där man skriver under. Dessutom finns det en tjänst på nätet.
– Det är den hemsida som finns och möjligheten för företagen att få plats där med sina uppgifter och vara sökbara, säger kammaråklagare Thomas Hagman.
Enligt Kent-Åke Bengtsson på polisen i Halland så leder åklagarens beslut mest troligt till att nya polisanmälningar mot Bolagsupplysningen går samma öde till mötes, det vill säga läggs ned.
– Åklagaren har gjort en prövning och konstaterat att det är svårt att leda det i bevisning om bedrägeri, säger han.
Men då är det bara fritt fram?
– I princip så blir det effekten av det. Sedan får man göra en bedömning om det fortsätter och om man ska göra en ny bedömning.
Åklagarens beslut om att lägga ned ärendena har begärts att få överprövad av flera drabbade. Nu ska en överåklagare i Stockholm avgöra om ärendena ska öppnas igen.
– Blir det så att det återupptas kommer det att gälla samtliga ärenden, säger kammaråklagare Thomas Hagman.